Turski ambasador posetio Užice (VIDEO)

UŽICE – Turski ambasador u Srbiji Tanžu Bilgič zajedno sa direktorom Turske razvojne agencije „TIKA“, Mehmedom Bajrakom  boravio je  u Užicu. Povod za posetu su bile potencijalne turske investicije u grad na Đetinji.

Poželevši dobrodošlicu ambasadoru gradonačelnik Užica Tihomir Petković je rekao da turski i srpski narod dele istu istoriju u jednom vremesnskom periodu i da veruje da je zajednička istorija dobar temelj za stvaranje zajedničke budućnosti.

„Pre nepune dve godine smo inicirali sastanak u Turskoj razvojnoj agenciji „TIKA“ čiji je direktor danas sa nama, na kom smo predložili nekoliko načina saradnje obzirom da „TIKA“ investira u projekte koji su u vezi sa prošlosti turskog naroda u našem kraju“, rekao je Petković i dodao da se nada dobroj i uspešnoj saradnji naša dva naroda i „dolasku turskih investitora ne samo u Srbiju, već i u Užice jer verujemo da smo kao centralni grad zapadne Srbije isto tako zanimljivi“.

Dolazak turskog ambasadora je bila prilika da se priča o različitim projektima kao što su rekonstrukcija Kasapčića mosta i Starog grada.

„Zajednička istorija je dobar temelj da se i naši sadašnji ali i odnosi u budućnosti još više razvijaju, a i dobar je trenutak, obzirom na nedavnu posetu turskog predsednika Republici Srbiji i na jako dobre lične odnose među predsednicima Turske i Srbije, ali i između naše dve države, tako da ovaj trenutak treba iskoristiti za saradnju u širem smislu. Ovde smo da razmotrimo neke od predloga saradnje i da vidimo šta možemo da uradimo, a tu je i agencija „TIKA“ koja podržava i finansira projekte, tako da verujem da će ova poseta biti plodonosna i da ćemo zajedno formulisati gde bi naša saradnja mogla da se usmeri i da na tome u budućnosti radimo“ , rekao je ambasador Bilgič.

Pričajući o zajedničkoj istoriji ambasador je naglasio da je u vreme Osmanskog carstva, Užice bilo drugi po veličini turski grad, posle Beograda, tako da za ovaj region zapadne Srbije on predstavlja centar interesovanja i danas, i napomenuo da je „TIKA“ fokusirana na obnavljanje i rekonstrukciju nasleđa osmanske imperije pa bi Kasapčića most u Užicu mogao da bude takav projekat što će svakako biti tema za razmatranje.

Gostima je prikazana i prezentacija  „Užice u otomanskom periodu: Zajedničko kulturno nasleđe i izazovi za budućnost“.

Gostima je prikazana i prezentacija  „Užice u otomanskom periodu: Zajedničko kulturno nasleđe i izazovi za budućnost“.

You may also like...