Tri dana hirurgije (VIDEO)

UŽICE – Međunarodni stručni skup iz oblasti laparoskopske hirurgije održaće se 18. i 19. septembra u Opštoj bolnici Užice, a 20. septembra će u Specijalnoj bolnici Čigota biti održan sastanak hirurga Srbije sa međunarodnim učešćem.

Prva dva dana u opštoj bolnici Užice kolorektalni hirurg Amjad Parvaiz obaviće dve laparoskopske operacije koje će biti prenošene audio vizuelno i tokom kojih će svi hirurzi iz Srbije koji budu prisustvovali moći da saznaju detalje bitne za ovakve operacije.

Načelnik hirurgije OB Užice Miroslav Stanojević naveo je da je profesor Parvaiz jedan od najboljnih svetskih, a vodeći evropski hirurg u kolorektalnoj hirurgiji, posebno minimalno invazivnoj i šef je Udruženja robotske hirurgije Evrope. Sa njim je pre dve godine započeo projekat razvoja laparoskopskih operacija debeleog creva LAPSERB, koji podrazumeva i nabavku opreme za ove operacije, a u OB Užice su prošle godine stigla dva laparoskopska stuba koji omogućavaju ovakve operacije.

„Mi smo prvu ovakvu operaciju uradili 9. februara prošle godine i do danas ih uradili 50, čime smo opravdali to što ministarsvo ulaže u užičku hirurgiju. U hirurgiji uvek možete napredovati. Profesor i sam naglašava, da i on koji je uradio na hiljade operacija stalno uči. Ljudi i problemi su različiti i uvek možemo nešto novo naučiti. Neki od nas su započeli operacije, a mnogi ih ne rade, pa je bitno i zbog njih da im profesor objasni detalje“, rekao je Stanojević.

načelnik hirurgije OB Užice Miroslav Stanojević, direktorka OB Užice Jelena Raković Radivojević, direkotr Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović

Direktor Zdravstenog centra Užice Miloš Božović rekao je ovom prilikom i da je oprema u vrednosti od 90 miliona dinara koje je obezbedilo nadležno ministvo, stigla u ovu ustanovu.

„Stigala su tri aparata za anesteziju, tri respiratora i u potpunosti je opremljena operaciona sala za potrebe ortopedije. Uz sredstva koja smo dobili prošle godine, investicije Ministarstva zdravlja u našu ustanovu do sada iznose više od milion evra“, naveo je Božović.

You may also like...