Tesla na Đetinji (VIDEO)

UŽICE – Povodom 163 godine od rođenja Nikole Tesle kod užičke hidrocentrale „Pod gradom“, najstarije izgrađene po Teslinim principima u Evropi, održana je manifestacija „Tesla na Đetinji“.  

Baš na Đetinji, podno stare užičke tvrđave, na mestu gde je pre 120 godina položen kamen temeljac za prvu u Evropi i drugu  u svetu hidrocentralu po Teslinim principima polifaznih struja  organizovana je treća manifestacija posvećenu delu našeg velikog naučnika.

Želimo da na najbolji način pokažemo koliko nam je vredna ova hidrocentrala, koliko je važno da razmišljamo o njoj, da joj se posvetimo i da je sačuvamo, kao i da svi koji dođu u ovaj grad znaju da postoji jedan takav objekat na tragu Teslinog dela“, kaže predsednica udruženja „Tesla na Đetinji“ Jelena Božović.

Prva manifestacija organizovana je pre tri godine, a želja je organizatora da postane mesto okupljanja naučnika, umetnika i mladih stvaralaca posvećenih nauci koji će podsećati na nemerljiv značaj Teslinog dela. Goran Marjanović ima laboratoriju za Tesline tehnologije gde dokazuje da su sve Tesline tvrdnje uprkos koliziji sa važećim principima, tačne. Naziva ga apsolutnim intuitivnim genijem kome je izmaklo bar deset Nobelovih nagrada.

Dan danas sam ubeđen da su sve njegove izjave tačne i da će sve njegove tehnologije biti osnov svih budućih tehnoloija. Znamo da je rekao da ga savremenici neće razumeti, ali da će se to promeniti jednoga dana. Rekao je da ne radi za sadašnjost već za budućnost, a to je naša sadašnost“, priča konstruktor i stručnjak za delo Nikole Tesle Goran Marjanović.

„Tesla na Đetinji“, povodom 163
 godine od rođenja Nikole Tesle

Kako je užička hidrocentrala nastala samo četiri godine posle prve na Nijagari, ona je jedna od najvažnijih kultruno-istorijskih spomenika Užica. Sve vreme ona proizvodi energiju zahvaljujući „Simensovim“ generatorima, a u okviru nje se nalazi i Muzej tehnike.

„Svojevremeno sam sam posetio hidroelektranu na Nijagari, ova jeste da je mala, ali je istog ranga. Malo sam razočaran što je zaključana, ne možeš nos da promoliš unutra“, navodi profesor Dobrosav Ružić.

Upravo je to najveća mana neiskorišćenog potencijala hidroelektrane koja je raritet za turiste, ali i za Užičane, koji nemaju priliku da je posete po nahođenju, već se moraju najaviti. Nedovoljno turistički iskorišćenu godišnje je poseti oko 2000 ljudi.

Ova manifestacija , naš grad i hidrocentrala su deo kulturno-turističke rute „Putevima Tesle“ koja je upravo sertifikovana kao prva zvanična ruta Saveta Evrope posvećena jednom naučniku istraživaču i zbog toga smo ponosni. Industrijski turizam je sve popularniji u svetu i u tom smislu treba razmišljati kada govorimo o ovom potencijalu“, dodaje Božović.

U okviru manifestacije koja želi da postane tradicionalna i uprkos kiši, održana je i  likovna kolonija na kojoj je pet slikara stvaralo dela sa motivima Tesle, hidrocentrale i Đetinje i otvorena izložba o dve centrale na Đetinji. Manifestacija je deo manifestacije „Tesla dani“ koju organizuje Klaster puteva kulture.

 

 

You may also like...