Švajcarska podrška Zlatiborskom i Moravičkom okrugu (VIDEO)

 

UŽICE-Švajcarska Konfederacija kao bilateralni partner prisutna je u Republici Srbiji od 1991. godine, najpre kroz humanitarnu, a potom i donatorsku podršku. Tokom proteklih 27 godina ukupna podrška Srbiji i njenim građanima iznosi 350 miliona evra. Nova Strategija saradnje sa Srbijom za period od 2018. do 2021. godine predstavlja nastavak dugogodišnje podrške reformskim procesima koje Srbija sprovodi u procesu evropskih integracija i dokaz je švajcarske posvećenosti ovom bilateralnom partnerstvu.
Novom Strategijom saradnje, koja prati prioritete Vlade Srbije na nacionalnom i lokalnom nivou, Vlada Švajcarske opredelila je 95 miliona evra, što je za 10  odsto više u odnosu na prethodni četvorogodišnji strateški period,rečeno je na današnjoj konferenciji u Užicu.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli istakla je da je strateško opredeljenje švajcarske saradnje  podrška manje razvijenim opštinama i gradovima, kako bi razvoj Srbije na opštem planu bio što ravnomerniji.

„Jedno od područja švajcarske intenzivne aktivnosti jeste grad Užice i opštine u njegovom okruženju.U regionu Užica podržava se ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim sredinama, razvoj formalnog i neformalnog obrazovanja u privatnom sektoru, javno-privatna partnerstva u sektoru poljoprivrede, efikasnije upravljanje javnim finansijama, unapređenje upravljanja energijom i povećanje energetske efikasnosti, strateški pristup zaštiti od elementarnih nepogoda i katastrofa, izgradnja toplana na biomasu, osnaživanje narodnih poslanika u zastupanju interesa građana, unapređenje interne revizije u oblasti lokalnih javnih finansija. Ukupna vrednost dosadašnjih ulaganja  iznosi 6,6 miliona evra“,rekla je Lojbli.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković   istakao je  da je Užice  među onim lokalnim samoupravama koje su imale tu sreću da im SDC bude partner i podrška za realizaciju niza projekata .

„Trenutno smo kao grad uključeni u realizaciju tri projekta koje SDC finansira.Nadamo se da ćemo odgovornim partnerskim odnosom i konkretnim projektima i ubuduće biti među gradovima i opštinama koje zaslužuju podrškuSDC i Švajcarske“,rekao je Petković.

Direktor Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji  Darko Đurović ukazao je na jedinstvenu poziciju koju Švajcarska ima na lokalnom nivou,jer donosi inovativnost u razvoju, fleksibilnost i dobro poznavanje izazova na koje treba odgovoriti. On je izjavio da „inicijative zasnovane na održivim strateškom partnerstvima i jasna usmerenost na rezultate su glavni osnov da se odgovori na potrebe tržišta. Ovakvim pristupom smo uspeli da u prethodne četiri godine stimulišemo kreiranje novih radnih mesta i dodatnih prihoda u sektorima turizma i tradicionalnih proizvoda. Ove sektore nastavljamo da razvijamo uspostavljanjem inovativnih modela upravljanja turističkim destinacijama, razvoj i promociju turističkih proizvoda i razvoj formalnog i neformalnog obrazovanja po meri privrede, kao i razvoj lanaca vrednosti i prodaje tradicionalnih proizvoda, prevashodno maline i meda, kroz lokalni ekonomski razvoj i strateška partnerstva.“

Direktor Turističke organizacije regije zapadna Srbija Miroslav Rađen  istakao je da je zavaljujući švajcarskoj podršci značajno unapređen kvalitet turističke ponude, a posebno kroz razvoj turističke signalizacije u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije, Putevima Srbije i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, uključivanjem tradicionalnih proizvođača na tržište turizma kroz degustativne centre, produžetak zimske sezone i druge aktivnosti koje su na sistemski način doprinele rastu sektora turizma.

You may also like...