Švajcarci otvorili fabriku vode u Kosjeriću (video)

KOSJERIĆ-Fabrika vode Sen Džons, investicija u koju je švajcarska kompanija Akvavel grup AG uložila 10 miliona evra, otvorena je u kosjerićkom naselju Banjica. Fabrika će proizvoditi 150 miliona boca godišnje.

 

fb kosjeric Svečanom otvaranju su prisustvovali ministar pravde Nikola Selaković, ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh i mnogobrojni gosti.
 Selaković je podsetio da se ideja za otvaranjem ovakve fabrike rodila pre više od 30 godina, a ostvarena je uz pomoć inostranog kapitala. 

 

 On je istakao da je prioritetni cilj Vlade postavljanje srpske privrede na „stabilne noge“. 
 „Švajcarska kompanija je prepoznala šansu da ulaže u privredu ovog kraja i podigne ovakvu fabriku u srcu centralne Srbije. Kao Vlada nastavićemo da podržavamo ovakve kompanije“, rekao je ministar. 
 Selaković je istakao da kada paketi sa Sen Džons vodom krenu preko granica, to će biti veliki prihod za opštinu Kosjerić, a od velike važnosti je što će za nju čuti i svet. 
 Ministar je rekao i da svim ljudima koji žele da dodju u zapadnu Srbiju da investiraju on i vlada stoje na raspolaganju. 
 Jedan od investitora Miša Jovanović istakao je da će fabrika u Kosjeriću proizvoditi 150 miliona boca godišnje po 1,5 litara, po čemu bi se svrstala u najveće proizvođače na Balkanu. 
 Prema njegovim rečima, za ovu lokaciju su se odlučili zbog karakteristika koje poseduje ovdašnja voda. 
 „Zbog pozicije izvora i vode došli smo ovde. On se nalazi u centru, izmedju Beograda i većih gradova. Ova voda može se uporediti sa Evian, Vitel, odnosno sa svetskim vodama““, rekao je Jovanović. 

 

 On je naglasio da je ukupna vrednost investicije 10 miliona evra, a da je investitor švajcarska kompanija „Akvavel grup AG“ odnosno njihovo predstavništvo u Srbiji „Audiotel-V“. 
 „Zaposlili smo 30 ljudi. Izabrali smo najbolje ljude sa ovog područja, pošto posedujemo ISO i HAČP standarde, a radimo i na uvodjenju FDA koji nam je potreban za izvoz u SAD“, naveo je Jovanović. 
 On je kazao da je njihov cilj da oko 30 odsto proizvodnje plasiraju na domaćem tržištu, dok je preostalih 70 odsto namenjeno izvozu. 
 „Posedujemo evropski sertifikat za vodu tako da možemo da je izvozimo u celu Evropu, a nadam se da ćemo nakon dobijanja FDA moći i u Ameriku“, naveo je on. 
 Direktor „Audiotel-V“ Dragan Spasojević je rekao da se radi o niskomineralizovanoj vodi za piće budući da se 400 grama suvog ostatka minerala nalazi u njoj. 
 „Ona je dobra za piće i može se neograničeno konzumirati“, rekao je Spasojević dodajući da je oduvek želeo da se za vodu iz Kosjerića čuje u svetu. 

 

 Predsetnik opštine Kosjerić Milijan Stojanić istakao je da je ovo veoma važna investicija za ovaj kraj, kao i način da se pokrene privredna kosjerićke opštine. 
 Inače, fabrika vode u Kosjeriću baviće se proizvodnjom blago gazirane, gazirane, negazirane vode, kao i vode za bebe i decu, a u sastavu će imati više minerala.
 Tanjug

 

You may also like...

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.