Šta videti u Požegi (VIDEO)

POŽEGA – Zlatiborski okrug sinonim je za turizam u Srbiji, a okosnicu čine Zlatibor, Zlatar i Tara uz gradove koji nude zanimljive sadržaje. Na obodu ovog okruga, na raskrsnici pruga i puteva, nezaobilazna je Požega, možda najmanje turistički prepoznatljiva, al’ svakako ima šta da ponudi.

Gornja Dobrinja
Gornja Dobrinja, foto: ZooMUE

„Ja Miloš Teodorov Obrenović, vladetelstvujušči knjaz serbski, rođen sam u Srbiji, u nahiji užičkoj i selu Dobrinji, leta 1783. godine, a 1832. godine rešim da ureguliram varoš Požegu“.

I ovako je sve počelo. Veliki knez je poslao inženjera Zubana koji je u ravnici pobio kolac, za njega vezao kanap i napravio krug. Tako je nastao kružni trg i oko njega su nicale kuće, dućani i mehane. Danas je taj trg, renoviran i sa bistom kneza Miloša najlepši trg u Srbiji i glavno obeležje Požege. Ipak, turistička priča Požege počinje iz rodnog sela velikog kneza.

„U Gornjoj Dobrinji je crkva Svetih apostola Petra i Pavla, čardak koji je knez podigao, škola koja je Obrenovića zadužbina, spomenik knezu i objekti narodnog graditeljstva koji  su vrlo interesantni i šteta je što je mali broj ljudi u Srbiji upoznat sa ovim mestom“, kaže Vasilije Čarapič, predsednik MZ Gornja Dobrinja.

Ovde se priča o Obrenovićima i Požegi ne završava. U Železničkom muzeju uskog koloseka među 500 eksponata, nalazi se i prva lokomotiva proizvedena na Balkanu 1882. godine nazvana po tadašnjem kralju Srbije Milanu Obrenoviću. Najznačajniji eksponat u muzeju je lokomotiva „Rama“ koja je dovukla prvi voz u Sarajevo, a poseban raritet je lokomotiva „Kostolac“ koja je bila izložena u Parizu povodom obeležavanja stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu. U svetu je sačuvan samo još jedan primerak.

„Ima dva čunka i radila je na kraju u rudniku Kostolac. Na izložbu je išla u Francusku i bila je tamo godinu dana. Oni su je napravili, a nemaju je“, hvali se Mileta Marković iz Železničkog muzeja Požega.

Ipak, kulturno-istorijsko nasleđe ovog kraja seže mnogo dalje od osnivanja varošice, o čemu svedoče hiršćanski hramovi koji se nadovezuju na srpsku Svetu goru i manastire Ovčarsko-kablarske klisure.

„Kod nas se nalazi najmanja crkva u Srbiji u selu Gorobilje, crkva Svetog Đorđa u Godoviku s početka 14. veka, a tu je i Crkva rođenja Presvete Bogorodice u Prilipcu u kojoj se već 27 godina održava likovna kolonija“, kaže direktorka Turističke organizacije Požega Nataša Bradonjić.

Crkva Svetog Georgija u Godoviku
Crkva Svetog Georgija, foto: ZooMUE

Kao raskrsnica pruga i puteva, Požega je šćućurena u kotlini uz koje se spajaju četiri reke: Moravica, Đetinja, Skrapež i Lužnica i iza kojih se nižu bogata i rodna sela. Ovde se domaćinstva polagano šire i na turistička.

„Gosti koji bi došli kod nas u domaćinstvo mogli bi da vide kompletnu proizvodnju, voće, povrće, stoku i sve bi to mogli da im i plasiramo. Ako bi zaživelo mi bi napravili još kućica i bazen i štošta korisno za turiste“, navodi Milan Cicović iz sela Papratište.

Ova varoš pročula se i po redovnom okupljanju mladih filmadžija iz celog sveta tokom kampa “Interakcija“ i po mnoštvu manifestacija koje se održavaju tokom godine. Ovog leta slede Jabuka fest, Spremi zimnicu kod domaćina i naravno, Dani posvećeni osnivaču Požege knezu Milošu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.