Šta tetoviraju Užičani? (VIDEO)

UŽICE – Tetovaže su već godinama popularne u Srbiji, a pred letnji period kreće pomama za oslikavanjem novih ili popravkom starih. Stanimir Miličić Cane već nekoliko godina ispunjava želje Užičana i oslikava njihova tela.

Za deset godina koliko se bavi tetoviranjem, kaže, mnogo se toga promenilo.  Uznapredovali su tehnika, materijali i alati tako da danas nema barijera i nema želja koje ne mogu da se oslikaju na telu. Od nekada uprošćenih linijskih tetovaža i tribala danas se oslikavaju potpuno realistične slike, kao na fotografijama.

Danas tetoviranje nije toliko rezervisano za muškarce, Užičanke se skoro jednako tetoviraju kao i Užičani, samo što je razlika u vrstama tetovaža koje su popularne kod jednih i drugih.

„U Užicu je dosta gradskih faca, obično tetoviraju istorijske motive, junake ili gradske teme. Muškarci obično tetoviraju religijske motive, molitve, krstove, ali i životinje kao što su vuk ili lav. Devojke tetoviraju manje tetovaže, datume, slova… Dosta su popularna imena dece“, navodi Cane.

Takođe, razlika je i u suptilnosti, muškarci uglavnom žele da se njihove tetovaže vide, a žene da obeleže nešto vrlo lično.

„Često imam situaciju da tetoviram levu ruku kod mlađe populacije, jer levu ruku izbace kroz prozor auta da bude vidljivo, a kod žena su to intimnija mesta, noge, butine, članci“, kaže Cane.

Ipak, nije sve tako ukalupljeno. Uvek se pojavljuju ljudi sa originalnim idejama, pa je to i „tattoo“ majstorima najveći izazov. Svaka tetovaža, priča Cane, je jednako zahtevna i isto joj se posvećuje, jer nekome ostaje za ceo život.

„Jedini mi je plan da razvijem svoj lični stil tetoviranja, da neko kada na ulici vidi moju tetovažu, zna da sam je ja uradio“, zaključuje Cane.

Ovaj užički umetnik je po zvanju slikar, a po zanimanju tatu majstor koji ako ne radi, bavi se istraživenjem i izučavanjem tehnika tetoviranja. Želja mu je da se svojim radom progura na evropsku scenu i da bude gostujući artist u nekom od evropskih studija.

You may also like...