Šljiva prerodila, količina nadomešćuje kvalitet (VIDEO)

ZLATIBORSKI OKRUG – Prerodila je ove godine šljiva u voćnjacima Zlatiborskog okruga, a zbog promenjenih vremenskih uslova stigla je na branje pre vremena. Količina roda će nadomestiti malo lošiji kvalitet ploda uzrokovan stalnim kišama, tvrde stručnjaci.

Milosav Vučićević iz Gostinice ima pod zasadom 2,5 hektara šljive, uglavnom starih sorti crvena ranka, trnovača i madžarka. Rodilo je u njegovom voćnjaku, pa se nada da će sakupiti 300 kazana, samo ako vreme posluži.

„Rod je dobar, možda malo kiša doprinese da rod malo bude buđav što se neće koristiti za rakiju. Ako izdrži da još sedam dana ne bude grada, biće i tri tone prepečenice“, nada se Milosav.

Rod dobar, jer su vremenski uslovi pri cvetanju bili povoljni, ali je zbog stalnih kiša manjak šećera u plodu.

„Nemamo dosta šećera, niti suve materije što će uticati na krajni proizvod. Na kvalitet rakije neće uticati, ali hoće na količinu, naprimer, od jednog kazana od 80 ili 90 kilograma dobiće se manje rakije, naprimer, osam litara umesto 10 litara  prepečenice. Količina roda će to nadomestiti, pa da voćari, bar što se tiče šljive, ove godine budu zadovoljni“, kaže stručnjak za voćarstvo iz Poljoprivredne stručen službe Užice Nebojša Brzaković.

Bar da budu zadovoljni šljivom, kad je malina ove godine podbacila i sa cenom i sa kvalitetom. Zbog tako varljivih uslova na tržištu iz Poljoprivredne stručne službe preporučuju da se voćari ne oslanjaju samo na jednu vrstu voća.

„Potrebno je da se zasadi izmiksaju, da bude i šljive, i maline, i borovnice, i ribizle na manjim posedima kako bi poljoprivredni proizvođač u toku godine imao nekog prinosa“, kaže Brzaković.

U Zlatiborskom okrugu se pod šljivom nalazi osam hiljada hektara sa koga se godišnje ubere od 25 do 35 hiljada tona roda. Šljiva je najzastupljenija u Arilju gde je prinos iznad republičkog proseka 15 do 20 kilograma , dok je u ostalim opštinama prinos manji, od pet do šest kilograma po rodnom stablu.  Osamdeset odsto roda šljive koristi se za proizvodnju rakije.

You may also like...