Škola mojih predaka (VIDEO)

KOSJERIĆ – Škola u selu Subjel kod Kosjerića, jedna od najstarijih u regionu,  zatvorena je pre šest godina. Ponovo se oglasilo zvono, ali ovog puta na oživljenom času iz 1932. godine koji je nazvan „Škola mojih predaka“ i koji će biti uvršten u turističku ponudu Kosjerića.

Drugaci obučeni kao i njihovi preci, zaseli su u skamlije, pored peći sa drvima i ispred starih računaljki da slušaju priču o selu, školi i đacima koji su u njoj sedeli čitav vek pre njih. Svidelo im se što su drugačije obučeni, u šajkače i pletene đempere, što im učionica izgleda neobično i što su mogli da saznaju o istoriji sela i škole. Neki su se još na početku časa upoznali i sa kaznama za koje su prvi put čuli: magareća klupa, klečanje na kukuruzu i prut.

A učitelj u penziji Ivan Vasović u ulozi učitelja s početka prošlog veka, strog i pravedan. Objasnio im je kako se nekada učilo. „Pop i učitelj su nekada bili najvažniji ljudi u selu. Malo je bilo pismenih ljudi, svako je učio na svoj način, ali bilo je i dosta kažnjavanja kako bi deca morala da nauče gradivo“, priča Vasović.

Kao dokaz da su prisustvovali času iz 1932. godine mališani su dobili svedočansvo o pokazanom znanju iz „Srbske istorije i zemljopisa“.

U Subjelu, koje se nalazi na sedam kilometara od Kosjerića, škola je zatvorena pre šest godina, a ovakav oživljeni čas „Škola mojih predaka“ je deo šire ideje, da se oživi bogata kulturno istorijska prošlost Subjela koji je iznedrio mnoge značajne ličnosti i uvrsti u turističku ponudu.

„Naš zadatak je da animiramo ljude, da iskoristimo prirodu, ambijent i objekte da stavimo na raspolaganje deci tokom rekreativnih nastava  i izleta u prirodi“, kaže Željko Sredić, vlasnik seoskog turističkog domaćinstva iz Mionice.

„Pošto je ceo plato u centru Subjela sa značajnim objektima, prvom školom u regionu, starom crkvom i zemljoradničkom zadrugom, želimo da mu damo novu funkciju i kvalitet i možda na ovaj način krenemo u regeneraciju sela“, navodi direktorka Turističke organizacije Kosjerić Snežana Joksimović.

Oni koji budu prisustvovali „Školi mojih predaka“ moći će da posete i učionicu koja je mini Pedagoški muzej, a u planu je da se oraganiuzuju i vožnja zapregom, škola testa, farma i čobanske igre.

 

You may also like...