Sirova lepota Ledene pećine (VIDEO)

UVAC – Kanjon Uvca obiluje pećinama, a u njemu se nalazi i najveći speleološki sistem u Srbiji, dug više od šest kilometara. Turistima je jedino dostupno oko 600 metara Ledene pećine do koje se može doći isključivo čamcem.

Do Ledene pećine stiže se samo čamcima, gliserima ili katamaranima niz uvačke meandre. Ulaz je ispod strme krečnjačke litice odakle se pećina pruža na više od 2,5 kilometra.  

Obilazak kreće sa vodičima rezervata „Uvac“, a avanturiste kroz 600 metara prohodne pećine vodi kamenjem oivičena staza sa nekoliko mostića. Uz svetla lampi i refelektora kroz dvorane  se nižu ukrasi, stalaktiti i stalagmiti, stubovi, „pećinski poljupci“, okamenjene draperije prošarane crvenkastim i plavičastim nijansama i bigrene kade.

„Prva dvorana, Crvena ima lepe vodopade sa rudom bakra i cinka koji joj daju taj sjaj i lepotu., dok je Kristalana puna pećinskog nakita. Za jedan kubni centimetar stalaktita potrebno je 150 godina, pa se starost pećine procenjuje na 25 miliona godina“, priča turistički vodič Dejan Vojinović.

Drugu, Kristalnu dvoranu zovu još i Dvorana likova ili Dvorana senki, jer pećinski ukrasi formiraju sa senkama likove, a najpoznatiji je od njih Brka ili lik Čarli Čapina.  

Dolazim iz Poljske sa porodicom, putujemo Balkanom i obilazimo pećine. Ova je drugačija od ostalih , jer je nekako najsirovija,  čista, nema veštačkih svetala. Prelepa je, baš sam iznenađena“, kaže An Andgelovska.

U toku ove ili iduće godine u planu je da se uredi i prolaz do treće dvorane. Ledena pećina deo je najvećeg speleološkog sistema u Srbjiji, dugogog više od šest hiljada metara i čine ga još Ušačka pećina koja se spaja sa Ledenom na drugom kilometru i jama Bezdan.

 

You may also like...