Seoski višeboj u Jablanici (video)

 JABLANICA-U zlatiborskom selu Jablanica održan je 9.Festival tradicije zlatiborskog kraja-Seoski višeboj.Festival je otpočeo tradicionalnim pečenjem katrana,na način kako se to u ovim krajevima radi vekovima.U sportskom  delu  takmičari su se nadmetali u 13 disciplina seoskog višeboja od bacinja kamena sa ramena do vuče na vlaci konjskom i volovskom zapregom .

 

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović ističe da je ova manifestacija jedan od načina očuvanja tradicije i opstanka sela.

„Jablanica je selo u kome je 70-tih godina živelo 3 hiljade ljude,dok ih je danas trećina od tog broja.Pre deset godina pokrenuli smo inicijativu obnove seoskih vašara ,a pre dve godine ova manifestacija je prerasla u festival tradicije ovog kraja.Čionjenica da okupi nekoliko hiljada posetilaca je putokaz da smo na dobrom putu,da pored infrastrukture i kroz zabavne sadržaje zadržimo mlade na selu“,kaže Stamatović za ZOOMUE.

I ove godine Festival je otpočeo pečenjem katrana,od koga se nekada u zlatiborskom kraju živelo ,kaže katrandžija iz Jablanice Ranko Janković.

 „Danas se malo ko zanima za taj zanat i katran ,koji pored višestruke primene ima i lekovita svojstva.Nekada smo katran predavali u našoj zadruzi i živeli od toga,dok je sada prodaja slaba,a ovaj zanat gotovo u izumiranju“,priča za naš portal Janković.

Organizator 9.Festivala tradicije zlatiborskog kraja je Turističko udruženje Ja blanica pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

ZooM

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.