Sećanje na nastradale u trezoru (VIDEO)

UŽICE-U znak sećanja na 120 stradalih Užičana radnika Fabrike municije i civila  prilikom eksplozije u trezoru bivše Narodne banke Jugoslavije 22.novembra 1941.godine,najveće tragedije koja je zadesila ovaj grad u 20.veku, danas je održan parastos, koji su služili užički sveštenici.Delegacije grada Užica, boračkih organizacija, Vojske, udruženja građana i potomci stradalih položili su vence .

„Kao i svake godine okupili smo se na mestu njihovog stradanja ,da im odamo počast i pokažemo da Užice ne zaboravlja ovaj tragičan događaj“,rekao je zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević.

U podzemnim prostorijama izgrađenim neposredno pre rata za potrebe trezora,nakon ulaska partizana u Užice 24.septembra 1941. godine,prostor je adaptiran za potrebe Fabrike oružja,a jedan deo trezora je služio za civilno sklonište.U jedinoj fabrici te vrste u Evropi proizvodila se municija i oružje,koje je ujedno i popravljano i remontovano za potrebe jedinica koje su se borile protiv fašizma.Partizani su ove tunele koristili sve do tragične eksplozije.

You may also like...