Savetovanje izvršitelja na Zlatiboru (video)

ZLATIBOR – Novi Zakon o izvršenju i obezbeđivanju doprineće da se efikasnije reši veliki broj od  1.600.000 krivičnih predmeta koji se trenutno nalaze u sudovima, od kojih su neki  stariji i od deset godina,izjavila je pomoćnica ministra pravde Nela Kuburović na otvaranju  drugog Godišnjeg savetovanja javnih izvršitelja na Zlatiboru.

izvrsitelji1“Zakon je predvideo mogućnost da se poverioci izjasne da žele da nadležnost u sprovođenju izvršenja prenesu na izvršitelje,koji su se pokazali efikasnijim u ovim postupcima.To povećava nadležnosti izvršitelja,ali i njihovu odgovornost.Povećaće se i  nadzor njihovog rada od strane Ministarstva pravde”,istakla je Kuburovićeva.

 

Ona je naglasila i da zakon predviđa i teže uslove za imenovanje izvršitelja,kao i da svi izvršitelji koji do sada nisu imali položen pravosudni ispit,moraće to da urade do početka 2018.godine.

 

Predsednica Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev naglasila je da je od 2012. godine do danas rešeno više od 300.000 predmeta,imenovano 239 izvršitelja,a u prošloj godini samo po osnovu PDV-a u budžet Republike Srbije uplaćeno je više od 4 ,5 milijarde dinara.

Trešnjev je ocenila i da je najveći doprinos uvođenju izvršitelja u pravosudni sistem Republike Srbije podizanje stepena finansijske discipline i stvaranje povoljnije investicione klime i uslova za privredni rast.

 

“Sva nastojanja države u cilju privlačenja stranih investicija ne mogu imati svrhu ukoliko privredni ambijent ne bude stabilan,a poverioci sigurni sa svojim investicijama i ne budu imali izvesnost u naplati svojih potraživanja”,rekla je Trešnjev.

Savetovanje izvršitelja traje do 27.marta na Zlatiboru.

 

ZooM

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.