Ruski krst Zorana Šaponjića

UŽICE-Ovih dana iz štampe izlazi knjiga putopisa srpskog novinara Zorana Šaponjića, pod naslovom „Ruski krst.“ Knjiga je nastala tokom višegodišnjih putovanja Šaponjića po Rusiji i donosi putopise sa Krima, Bajkala, sa dalekog severa Rusije i sa Volge.

Šaponjić, tako, u knjizi donosi priče iz Sevastopolja, sa Krimskog mosta koji je podignut preko Kerčkog moreuza, Sa Bajkalskog jezera, iz Kostrome i Jaroslavlja, gradova na Volgi. U knjizi Šaponjić donosi i priče iz Arhangelska, Sankt Peterburga…

Autor knjige „Ruski krst“ Zoran Šaponjić je, verovatno, jedini srpski novinar koji je posetio Severodvinsk, grad u kojem se prave ruske nuklearne podmornice, a za ulazak u ovaj grad dobio je posebnu dozvolu.

“Ova knjiga je ispunjenje mog životnog sna, da putujem Rusijom i da ta putovanja pretočim u knjigu”, rekao je Zoran Šaponjić za Informer.

Predgovor za knjigu „Ruski krst“, koja je izdanje kuće „Vukotoć media“, napisao je čuveni svetski režiser Emir Kusturica koji navodi da su „Šaponjićevi putopisi ranjivi kao što je i njegova priroda, a reči birane kao što Andrić napisa „težinom vlastitog tijela.“

“Drago mi je što pišem ove redove koje prilažem uz štampanje njegove knjige putopisa iz Rusije, gde se spomenuti talenat i jezik prepliću u ritmu putovanja i otkrivanja ruskog karaktera skrivenog u duhovnom pejsažu naše bratske zemlje”, napisao je Kusturica.

Informer

You may also like...