RH centar Pribojska banja ponovo prima pacijente (VIDEO)

PRIBOJ – Nakon više od šest godina pauze ponovo je otvoren Rehabilitacioni centar u Pribojskoj Banji i prvi pacijenti iz gradova Zlatiborskog okruga već su smešteni na lečenje.

U rekonstruisanoj zgradi i adekvatno opremljenom prostoru na prvom spratu Odeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Opšte bolnice Priboj rade tri lekara, 15 fizioterapeuta i šest medicinskih sestara.

Zadržano je  25 smeštajnih jedinica koliko Fond za zdravstveno osiguranje priznaje, a već ima i pacijenata koji borave u privatnom smeštaju, ali će koristiti usluge centra. Takođe, na drugom i trećem spratu centra biće opremljeni apartmani, koje će ubuduće u komercijalne svrhe izdavati Eparhija mileševska, a centar pružati usluge.

Prvi pacijenti zadovoljni su što na jednom mestu imaju zdravstvenu uslugu i smeštaj, tik uz banjsku vodu.

U Pribojskoj banji se primenjuje kineziterapija, jer je voda oligomineralna, njena temperatura je 37 stepeni i dobra je za cirkulaciju koja je osnov svih bolesti koje se leče u banji.  Dobra je za piće, jer pomaže digestivnom sistemu, leči oboljenja bubrega, mokraćnih kanala, ginekološka i kožna oboljenja.

„Sve je veći broj pacijenata kojima je potrebna pomoć, pre svega, u lečenju hroničnih reumetskih bolesti, oboljenja perifernog nervnog sistema, a izuzetne rezultate imamo kod preloma ekstremiteta i kičme. Sve više je takvih pacijenata i potreba za ovim vidom lečenje, koji je u neku ruku i jeftin, u našem regionu je izuzetno velika“, kaže direktor Opšte bolnice Priboj Dragan Pjevčević.

Pribojska banja je okosnica razvoja turizma Priboja i trenutno ima 70 domaćinstava sa 700 kategorisanh ležajeva. Ponovno otvaranje RH centra, nadaju se iz ove opštine, povećaće ostvaren broj noćenja, koji godišnje u sezoni od juna do oktobra iznosi oko 10 hiljada.

You may also like...