Rekonstrukcijom kotlarnica do kvalitetnijeg vazduha

UŽICE – Među najvećim zagađivačima vazduha u Užicu su kotlarnice Doma zdravlja i bolnice, ali bi u toku ove godine i taj problem trebalo da bude rešen, najavila je Dunja Đenić, savetnica u Odeljenju za zaštitu životne sredine.

Đenićeva je za Radio Lunu rekla da su „budžetom grada Užica za ovu godinu opredeljena određena sredstva za rekonstrukciju kotlarnica objekata Zdravstvenog centra“.

„Ministarstvo zaštite životne sredine obećalo je 80.000 evra pre svega za konverziju kotlarnice u Domu zdravlja jer se ovaj objekat u centru grada greje na mazut pri čemu se emituje veliki broj suspendovanih čestica“, objasnila je Đenić.

Prema nekim podacima u Užicu je više od 16 000 individaulnih ložišta, koja ne pripadaju nijednom sistemu grejanja i lože energente koji dodatno zagađuju vazduh. Čak 27 000 vozila takođe negativno utiče na aerozagađenje. Iako je veliki broj sugrađana samoinicijativno pristupio sprovođenju mera energestke efikasnosti i rekonstrukciji sistema grejanja to je za sada nedovoljno pa je vazduh u Užicu nezdrav oko 90 dana pokazuju podaci ZZJZ Užice.
Radio Luna

You may also like...