Realizacija projekta Podrinje od 2016.godine (video)

UŽICE-Ministar privrede Željko Sertić   prisustvovao je u Užicu  konstitutivnoj sednici Saveta korisnika projekta Podrinje,koji je zajednički program vlada Republike Srbije i Republike Srpske za razvoj regije Podrinje,u cilju čije  realizacije  je još 2006.godine potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa.

 

“U pitanju je veliki evropski projekat, zajednički program dve vlade koji je dominantno privrednog karaktera,ali koji predviđa i mogućnost zajedničkih aktivnosti i saradnje na realizaciji projekata u oblasti infrastrukture,poljoprivrede,turizma,energetike ,zaštite životne sredine,zdravstva i kulture”,rekao je Sertić.

 

Sertić je naveo da na području 31 opštine sa obe strane Drine koje su obuhvaćene programom Podrinje ima 58 hiljada privrednih subjekata sa 180 hiljada zaposlenih radnika,koji treba da budu nosioci privrednog razvoja.

“Velika prednost privredne saradnje Srbije i Republike Srpske je što naše privrede nisu konkurentne,već kompatibilne,što otvara mogućnost saradnje i zajedničkog nastupa na drugim tržištima”,rekao je Sertić.

Sertić je najavio da će do oktobra biće napravljen Akcioni plan koji će usvojiti obe vlade i biće obavezujući za sva ministarstva.Realizacija programa počeće 2016.godine ,kada će biti i budžetiran,a pojedini projekti moćiće da se finansiraju i iz fondova EU,rekao je Sertić.

 

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić naglasio je da na  području koje je obuhvaćeno programom Podrinje živi preko 983 hiljade stanovnika i da njihove lokalne samouprave moraju odrediti šta su njihovi prioriteti.

“Opštine će reći koji  su najveći problemi meštana sa obe strane Drine.Na današnjoj diskusiji izneti su problemi vezani za infrastrukturu,carinske barijere i zdravstvo.Vlade će obezbediti budžetska sredstva za njihovu realizaciju”,rekao je Klokić.

 

Ministar privrede Vlade Republike Srbije Željko Sertić istakao je da će Vlada Srbije stvoriti preduslove da projekat Podrinje živi i u narednim godinama i bude primer svima koji žele da razvijaju odnose između Srbije i Republike Srpske kroz institucionalne okvire.

ZooM

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.