Radovi u Potpećkoj pećini

POTPEĆ-Počeli su radovi na rekonstrukciji elektroinstalacija osvetljenja Potpećke pećine.  Postoji objektivna potreba da se rasveta zameni i rekonstruiše, jer je ona trenutno nefunkcionalna i nebezbedna, kaže gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

“U okviru ovog projekta zamenićemo dotrajali deo mobilijara na odmorištu i parkingu, kao i deo devastirane turističke signalizacije iz oba prilaza pećini. Mi smo posle niza decenija tvrdnji da je nemoguće, uspeli da produbimo podvožnjak u Sevojnu, kako bi veći turistički autobusi mogli da prođu i dovezu turiste do pećine. Pre nekoliko godina urađen je i deo prilaznog puta ka samom lokalitetu, ali je za završetak radova neophodno dosta novca. Razgovarali smo sa rukovodstvom “Puteva Srbije”, jer mi nemamo dovoljno sredstava za taj projekat. Iako nas stavljaju u prioritete, još uvek nemam čvrsto obećanje da smo u planu za sledeću godinu. Očekujemo podršku nadležnog ministarstva da dobijemo sredstava i za rekonstrukciju silazne staze. Plan je i da se uradi suvenirnica kod ulaza”, kaže Tihomir Petković.

Vrednost trenutnih radova je nešto više od sedam miliona dinara, a sredstva su obezbedili grad Užice dva miliona i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pet miliona. Radove, koji će trajati naredna dva meseca, izvodi preduzeće “Elkomont” iz Užica.

“Ovo je ozbiljan projekat koji će uticati na celokupnu ponudu, ne samo Potpećke pećine, već celog ovog kraja. Mi smo veoma zadovoljni posetom turista i pored veoma lošeg vremena tokom leta. U tom periodu smo upravo zabeležili veći broj posetilaca. Do sada je pećinu posetilo skoro osam hiljada turista, što je značajno više u odnosu na prethodne godine. Pećina je deo naše objedinjene ponude, a sve je više turista koji dolaze u Užice. Pre svega mislim na strance, odnosno, najviše je Kineza. To pokazuje i naše “Konačište”, u kome je više od 60 odsto gostiju iz Kine, “ kaže direktorka Turističke organizacije Užice, Danijela Đorđević Arsić.

Inače, Potpećka pećina nalazi se na 14 kilometara od Užica. Karakteristična je po svom ulazu, jednom od najvećih na Balkanu. Turisti kroz pećinu mogu da šetaju stazom dugom 555 metara.

Infoera

You may also like...