Radnici FAP-a počeli štrajk glađu (video)

PRIBOJ-Nezadovoljni poslednjim pregovorima u Vladi Srbije o sudbini preduzeća 15 članova Štrajkačkog odbora FAP-a započelo je danas štrajk glađu u holu upravne zgrade fabrike.

 

fap strajkPredsednik Štrajkačkog odbora Miroslav Mršević rekao je za ZOOMUE da je njihov osnovni zahtev,pored isplate zaostalih 8 plata i povezivanja radnog staža,rešavanje sudbine  650 zaposlenih radnika ukoliko FAP ode u stečaj.

“U Vladi nam je rečeno da tek treba da počnu pregovori o tome koliko bi ljudi iz FAP-a moglo da se zaposli u Vojno-remontnom zavodu.Evidentno je da ,ako do toga i dođe,posla će biti samo za oko 150 radnika”,kaže Mršević.

 

Mršević ističe da je za radnike neprihvatljiv i ponuđeni socijalni program u iznosu od 200 evra po godini staža.

“Tražimo da se  radnicima koji ostaju bez posla otpremnine obračunaju po Zakonu o radu,a ne po Uredbi o preduzećima koja su u restruktuiranju”,kaže Mršević.

Radnici FAP-a ,po rečima Mrševića,spremni su da prekinu štrajk glađu ukoliko Vlada smeni postojeće rukovodstvo fabrike i na njihovo mesto postavi novi profesionalni menadžment ,koji će pomoći u rešavanju sudbine FAP-a ,koji posle 31.maja,kada prestaje zaštita države od potraživanja poverilaca,neće moći više da dobija nikakvu pomoć od države.

 

Radnici FAP-a stupili su 23.februara u generalni štrajk,koji trenutno od 650 zaposlenih podržava 517 radnika.Od početka štrajka isplaćena im je jedna od 9 zaostalih plata.

ZooM

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.