Prijem za učesnike trening programa Lokalna uprava bazirana na ljudskim pravima

UŽICE – U užičkoj gradskoj kući priređen je prijem za predstavnike švedskog Međunarodnog centra za lokalnu demokratiju (ICLD) i lokalne samouprave iz Gruzije, učesnike radionica Internaiconalnog trening programa Lokalna uprava bazirana na ljudskim pravima koji se održava na Zlatiboru od 16 do 20. aprila.

Ovaj program sprovodi se 18 meseci i tokom njega učesnici iz Užica, Gruzije i Švedske razmenjuju iskustava o unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

Užički tim je jedini iz Srbije koga je ICLD izabrala na konkursu sa projektom „Stvaranje uslova za održivi model za zapošljavanje osoba sa invaliditetom“.

„Mi smo već bili u Gruziji i Švedskoj. Imali smo korisna iskustva koji nam u praksi mogu pomoći da imamo projektni predlog za dugoročno zapošljavanje osoba sa invaliditetom i da obezbedimo dugoročno finansiranje“, rekao je PR Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Čedomir Cicović.

Menadžerka ICLD-a Astrid Nunez navela je da je cilj programa da ljudi sa sličnim idejama razmene iskustava i unaprede odnos prema osobama sa invaliditetom, a da se rodna ravnopravnost digne na viši nivo.

„U Švedskoj ima 290 lokalnih samouprava, neke su unapedile svoj radi, neke i nisu, ali nije cilj da se one upoređuju već da razmenom iskustava uče i unapređuju“, rekla je Nunez.

Menadžerka ICLD-a Ana Hedlund istakla je da čak ni Švedska nije baš unapredila odnos prema osobama sa invaliditetom, posebno zgrade nisu prilagođene njihovim potrebama.

„Često dobijamo kritike od Evropske Unije na taj račun. Takođe, kritkuju nas i da rodna ravnopravnost nije na nivou koliko bi oni voleli da bude. Zato smo i ovde da učimo jedni od drugih“, navela je Hedlund.

Pomoćnik gradonačelnika opštine Rustavi iz Gruzije Revaz Barbakadze rekao je da lokalne zajednice ne mogu sve podjednako da koriste benefite koje donosi ekonomski razvoj.

„Ovaj program je vrlo važan kako bi se primenila ljudska prava, u pravom smislu te reči, na sve ranjive grupe. U Gruziji je pre četiri godine potpisan Zakon koji sprečava diskriminaciju ranjivih grupa i dosta je unapredio njihov položaj. Švedska je svakako mnogo ispred nas, ali podelićemo iskustva jedni sa drugima“,  zaključio je Barbakadze.

 

 

You may also like...