Prešla tridesetu, a neudata – ona ima neki problem?! (VIDEO)

UŽICE – U našoj sredini postoje nepisani socijalni standardi koji određuju kada je primereno da devojka ili mladić stupe u brak. Te granice variraju od sredine do sredine, ali kada se pređu okolina počinje da brine da li je sve u redu. Posebno su stigmatizovane žene koje su zagazile četvrtu deceniju, a i dalje su bez partnera, pa im se lepe različite etikete.

Prešla je tridesetu, a neudata je – ona definitivno ima neki problem, ocenjuje okolina. Ili je zahtevna ili se udala za posao ili ne zna da bude u dugoj vezi, ali i seksualni je znalac i vreba svaku priliku da se uda.

– Poštujem, svako ima pravo na svoj izbor, ipak je ovo 21. vek.

– Što zrelija, to bolja.

– Ta ako se nije udala i rađala do tridesete, ona to uopšte ni ne želi.

– Kažu da bi prvo trebalo sve ostalo da pozavršavaju, pa tek onda da se udaju.

Iako se smatramo modernim društvom predrasude o ženama vuku korene iz patrijarhata, kada joj se tačno znalo mesto, pa tako danas dušebrižnici pokušavaju da svakodnevnom pasivnom agresijom utiču na žene da se što pre udaju, opominjući na biološki sat, iako se i on uveliko pomerio.

 

“Ako se neka žena već opredelila da živi svoj lični život i da će da zasnuje porodicu kada to želi, sigurno je spremna na te neke predrasude i otpore. Jedini način je taj da imate lični život i stav. Moram da citiram jednu svoju drugaricu kada su je pitali kad će da se uda, a ona odgovorila kada ćeš ti da se razvedeš. Svako treba da se bori za svoju sreću”, ističe Radmila Gujaničić iz Ženskog centra Užice napominjući da je u sadašnje vreme dosta drugih izazova i ljudima nije primarno da sklapaju tu vrstu veza.

Živimo u svetu u kom se neguje narcizam, manjak empatije i odsutvo smisla za zadrzavanje u lepom trenutku. U vremenima kada su tridesetogodišnjakinje lepe, pametne, samostalne i samosvesne za uspešnu emotivnu vezu potrebeno je strpljenja i spremnosti da se odr3ekne svojim želja i potreba i prilagodi nečiji vrlinama i manama. A to je svakako nije lako – odreći se dela sebe i u isto vreme biti nečiji i svoj.

A za to što je danas sve više singl osoba, a sve manje brakova objašnjava se mnogobrojnim razlozima  od onih koji nosi lična istorija osobe, opštih socijalnih trendova i poremećenih vrednosnih sistema u  neoliberalno društvu.

„Ne živi se od ljubavi, dušo“.

You may also like...