Premijera u NP Užice: Ali grad me je štitio (VIDEO)

UŽICE – U Narodnom pozorištu Užice sutra će premijerno biti izvedena predstava „Ali grad me je štitio“ po tekstu Tanje Šljivar, a u režiji Bojana Đorđeva. Reč je o dramskom tekstu koji je fokusiran na velike proteste povodom otvaranja nove zgrade Evropske centralne banke u Frankfurtu u proleće 2015. godine, ali takođe i vrlo precizno utemeljen u lokalnoj priči o postjugoslovenskim migrantima.

Predstava je zamišljena kao inscenacija „sudara“ finansijske elite i građanstva, zapada i istoka, aktivističkog jezika političkih parola i sočnog jezika gastarbajtera, superiornog i svemoćnog otelovljenog grada Frankfurta i jedne Željane, gastarbajterske Lulu čiji život doslovno završava u sudaru sa materijalnošću grada – staklom solitera, asfaltom. U svojoj sažetosti tekst ipak uspostavlja široku panoramu savremenog trenutka: jalovost otpora i pobune srednje klase, žilavost kapitalizma čiji je sastavni deo kriza.

„Živimo u vreme kada bi sve više trebalo da budemo svesni slilčnosti koje povezuju ono što se ovih danas dešava u Parizu i dešavanja iz Frankfurta, koji se odnose na ceo svet i koji su prikaz prskanja kapitalizma po šavovima. Meni je ovaj komad Tanje Šljivar bio izuzetno dragocen, jer u nekoj sažetoj formi uspeva da zahavati puno elemenata naše stvarnosti: migracije, ekonomsku krizu kao integralni deo kapitalizma i sve što učestvuje u izgradnji sveta u kom živimo. Tekst je značajan, jer na virtuoazan način ide iz žanra u žanr i uspeva da spoji jedan sočni dokumentaristički jezik i neke poetske delove i da sve spakuje u celinu“, kaže režiser Đorđev.

Premijeru će užički glumci odigrati na Velikoj sceni od 20 časova.

You may also like...