Premijera filmova sa Interakcije u Beogradu

POŽEGA-Premijerna projekcija dokumentarnih filmova snimljenih tokom 11. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2016“, biće  održana 30. avgusta 2016. godine u 21 čas, u Velikoj Sali Doma omladine Beograda.

Nakon premijere filmova, učesnicima kampa „Interakcija 2016“ i ovogodišnjeg masterklasa „Interdoc 2016″ biće uručeni sertifikati.

Tema ovogodišnjeg kampa,“Priče iz muzeja“, bila je inspirativna za učesnike kampa „Interakcija 2016“, pa su na teritoriji tri grada zapadne Srbije nastala tri zanimljiva dokumentarca. U produkciji filmova učestvovalo je 15 studenata produkcije, režije, kamere, montaže i dizajna zvuka iz 12 zemalja, pod supervizijom profesora Dragana Elčića. Producent filmova, Nezavisni filmski centar „Filmart“ iz Požege, realizovao je kamp „Interakcija 2016“ uz podršku genralnih pokrovitelja – Ministarstva kulture i informisanja RS, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka i Grada Užica, kao i Erste Banke i brojnih sponzora i partnera.

inter215 učesnika kampa bili su podeljeni u 3 ekipe koje su prvoj fazi, tokom snimanja, boravile u Ivanjici, Užicu i Čačku.

Ekipa koja je boravila u Ivanjici, a koju je predvodila rediteljka Ana Korž iz Ukrajine, kroz priču o poslastičaru, kovaču i ženi koja više od 45 godina na mlade prenosi tradiciju, pokušaće da prikaže kako vreme menja ljude, kako se rađamo, menjamo i umiremo. Čačanska ekipa i reditelj Pavel Ruzijak, student režije iz Češke, snimili su dokumentarac o rimskim termama, koje su smeštene u samom centru Čačka i predstavljaju jedno od najstarijih arheoloških nalazišta na području ovog grada. Rediteljka Antonija Milčeva iz Bugarske, sa svojom ekipom, u Užicu, snimila je dokumentarac o čuvaru Narodnog muzeja Užice, koji je pasionirani kolekcionar starih radio aparata, već više od 20 godina.

I ove godine, 6. Međunarodni masterklas dokumentarnog filma „Interdok 2016“, koji su vodili reditelji dokumentaristi, Mladen Matičević i Dragan Elčić, okupio je 19 filmskih profesionalaca i studenata filma iz celog sveta (od Filipina i Novog Zelenda, preko Pakistana, Letonije, Italije, do Meksika i čak Nigera). Ovih 19 mladih filmadžija je od 22. do 29. avgusta, u toku druge faze kampa „Interakcija 2016“, pohađalo predavanja, razmenjivalo iskustva, razvijalo svoje dokumentarne projekte. Neki od učesnika, na ovom masterklasu našli su se zahvaljujući podršci svojih nacionalnih filmskih fondova, kao što je Grčki filmski centar (Greek Film Center, Novozelandska filmska komisija (New Zealand Film Comission), Nacionalna komisija za kulturu i umetnost Filipina (National Commission of Culture and the Arts – Philipiness) i HAVC (Hrvatsko audio vizualni centar), što nagoveštava sve veću relevantnost ovog programa za edukaciju u oblasti dokumentarnog filma u svetu.

 

You may also like...