Premijera 14. Interakcije održana u Dvorani Kulturnog centra Beograda

BEOGRAD-Dokumentarni filmovi nastali na 14. Međunarodnom studentskom kampu „Interakcija“ u zapadnoj Srbiji (Ivanjica, Čačak, Užice i Požega) premijerno su prikazani u Dvorani Kulturnog centra Beograda, uz kratak film koji hronološki prikazuje proces intenzivnog rada mladih filmadžija učesnika kampa, aktivnosti učesnika masterklasa Interdoc, predavanja, prateće programe, projekcije, javne razgovore sa nagrađivanim rediteljima iz regiona, ali i druženja učesnika i atmosferu same „Interakcije“.

Iako su na 14. „Interakciji” snimljena i montirana tri filma na temu „Svakodnevni rituali“, čime je dosadašnja produkcija narasla na jubilarnih 50 filmova, premijerno su u DKC-u prikazana dva – film snimljen u Čačku „Bleja“ reditelja Ivana Murgica iz Argentine i film snimljen u Užicu „Slatki greh“ reditelja Andreasa Bošmana, nemačko-ruskog porekla. Treći film pod nazivom „Kovilje“ reditelja Pabla Radice iz Argentine, koji je posvećen životu pravoslavnih monahinja u ovom manastiru, snimljen uz odobrenje igumanije manastira, nije prikazan jer je za njegovo javno prikazivanje neophodno poštovati proceduru Srpske pravoslavne crkve i dobijanje blagoslova nadležnog episkopa. Umesto filma iz Ivanjice, prikazan je kratki dokumentarac „Kraj večnosti“ reditelja Pabla Radice, koji je i predvodio ivanjičku ekipu, a koji je snimiljen u sličnoj radionici u Amazoniji, pod mentorstvom reditelja Vernera Hercoga.

Učesnike i prisutne je pozdravio Dejan Petrovićdirektor NFC Filmarta, a na kraju i dodelio sertifikate učesnicima.

U ime KCB kao domaćina, obratila se Vesna Danilović, pomoćnica direktora za program, navodeći da je „Interkacija“ projekat stvaralaštva čiji se rezultati za vrlo kratko vreme vide, a pritom su odlični. „Interakcija“ se vremenom menjala, ali nikada nije postala spektakl, već je zadržala svoju suštinu, naglasila je Vesna Danilović.

Novi direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić istakao je značaj decentralizacije kulture. Navodeći da je teško održavati kvalitetnu produkciju u kontinuitetu, Matić je izrazio nadu da će učesnici „Interakcije“ nastaviti da se bave dokumentarnim filmom i da će učestvovati na konkursima Filmskog centra Srbije, koji priželjkuje strane koprodukcije.

Filmovi koje su učesnici „Interakcije“ snimili, podeljeni u tri ekipe, montirani su u Požegi, gde su im se pridružili i polaznici devetog Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma „Interdoc“, kao i učesnici programa IVA.lab. U okviru kampa, masterklasa i IVA.lab do sada je učestvovalo oko 400 učesnika iz više od 60 zemalja. Snimljeno je 50 dokumentaraca, koji su osvojili 17 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Ovogodišnji programi „Interakcije“ podržan je od Ministarstva kulture i informisanja Srbije, FCS-a i Grada Čačka, Opštine Ivanjica, producentske kuće Cinnamon Films i drugih organizacija iz javnog i biznis sektora. 

You may also like...