Prekogranična saradnja ključ ruralnog razvoja i turizma (VIDEO)

ZLATIBOR-Razvoj lanca vrednosti u turizmu i agrobiznis sektoru ,kao  instrumenta  za jačanje konkurentnosti prekograničnih regiona i ulazak malih proizvođača tradicionalnih proizvoda na regionalno tržište,tema je obuke koju sprovodi Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj na Zlatiboru.

Cilj obuke je ,po rečima regionalnog menadžera projekta“ Drina-Tara“ Aleksandra Damnjanovića,stvaranje malih lanaca vrednosti u ruralnim sredinama u sektoru poljoprivrede i turizma.

„Namera je da se pružaoci usluga u  turizmu povežu sa lokalnim proizvođačima tradicionalnih proizvoda,a ovde je akcenat  na siru i malini,kako bi se stvorila dodatna vrednost u zajedničkom partnerskom radu“,kaže Damnjanović.

Ruralni razvoj i turizam su dva područja gde se mogu ostvariti maksimalni rezultati uz minimalne investicije,ističe Snežana Milisavljević iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Užica.

„Prekogranična saradnja je šansa koju moramo da iskoristimo posebno u oblasti turizma.Imajući u vidu prirodne karakteristike ovog područja i želje modernog turiste, koji se kratko zadržava na jednoj destinaciji u potrazi za nečim novim,važno je da se turistička ponuda Zapadne Srbije,severa Crne Gore i BIH poveže u jedan turistički paket.U sve to uključiti i proizvođače lokalnih proizvoda „,objašnjava Milisavljevićeva.

Dragana Varaklić iz Sofi voća iz Prijepolja ističe da je podrška ove vrste potrebna svim lokalnim privrednicima,posebno onim koji su na početku svog biznisa.

„Naša firma posebno je zainteresovana za plasman svojih proizvoda u prekograničnom području.Mlada smo firma i ovakvi vidovi podrške i obuke su nam posebno značajni“,ističe Varaklićeva.

U prethodne četri godine SWG je kroz direktna ulaganja investirao 500.000 evra u svih 7 prekograničnih regiona.

You may also like...