Pozitivno Užice protiv antena na bazenu i hali

UŽICE- Pokret “Pozitivno Užice” uputio je zahtev gradskoj vlasti da spreči postavljanje antena mobilne telefonije Gradski bazen i halu VelikiPark.

 

Pokret Pozitivno Užice i ranije je ukazivao na problem postavljanja radio baznih stanica mobilne telefonije u gradu, kao i na potencijalnu opasnost koja je prouzrokovana nejunizujućim zračenjem.

“Posebno smo ukazivali na alarmantne primere gde su bazne stanice postavljene u zonama posebne osetljivosti i to na: Učiteljskom fakultetu, krovu Opšte bolnice, na Pošti na Terazijama.

I ne samo da smo ukazivali na ovaj problem već smo predložili i konkretna rešenja, zahtevajući od lokalne valsti da odmah pokrene uklanjanje ovih najrizičnijih antena, da se napravi i objavi registar svih baznih stanica sa karekteristikama na teritoriji grada , kao i da se donese skupštinska Odluka o uslovima postavljanja baznih stanica na teritoriji grada koja bi uredila ovu oblast”, kaže predsednik pokreta Pozitivno Užice, Branislav Mitrović.

On je podsetio da je Gradsko veće je na svojoj sednici 3. juna podržalo ovu inicijativu, ali se od toga nije dalje odmaklo. Kako tvrdi zbog nečinjenja po ovom pitanju danas imamo nove probleme.

“Ovih dana užička javnost je obaveštena da se mobilni operater Telekom i zvanično obratio gradskoj upravi sa namerom da postavi antene na krovove Gradskog bazena i hale VelikiPark.

I jedna i druga lokacija se nalaze u zoni posebne osetljivosti i predstavljaju najgora moguća mesta za antene. Apsurd je da od ova dva mesta koji su rasadnici zdravlja, napravimo mesta koja su rizik po zdravlje.Antena sa krova Gradskog bazena koji se nalazi u gusto naseljenom delu naselja Carina, osim što se nalazi na sportsko- rekreativnom objektu gde bi zračila kupače i zaposlene , nalazi se i u neposrednoj blizini srednje Medicinske škole u kojoj svakodnevno veliki broj đaka i profesora provodi duže vremenske periode koji bi bili izloženi zračenju. Isti slučaj je i sa antenom na hali Veliki park, koja je potencijalna opasnost za sportiste, rekreativce, roditelje sa decom koja se svakodnevno nalaze u parku” pojašnjava Mitrović.

Predstavnici pokreta “Pozitivno Užice” danas su gradskoj vlasti uputili nove zahteve

1.            Sprečiti postavljanje antena na krovovima Gradskog bazena i hale VelikiPark

2.            Pokrenuti inicijativu izmeštanja baznih stanica iz zona posebne osetljivosti sa Učiteljskog fakulteta, Opšte bolnice, pošte na Terazijama

3.            Doneti skupštinsku odluku o uslovima postavljanja radio baznih stanica na području grada Užica i da je ugradi u planska akta

4.            Napraviti registar svih baznih stanica sa karakteristikama na području grada i da ga učini dosupnim javnosti

“ Upozoravamo gradsku vlast da odlaganje sprovođenja ovih mera može da generiše još veće

probleme” poručio je Mitrović.

ZooM

You may also like...

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.