Povećan broj dece obolele od respiratornih infekcija

ČAJETINA-U Službi pedijatrije Doma zdravlja Čajetina poslednjih dana naglo je došlo do povećanja broja obolelih sa znacima akutnih respiratornih infekcija, pa se u ovu ustanovu dnevno javljalo i po 60 dece, najčešće predškolskog urasta, kao i mališani od dve do četiri godine.

Prvi simptomi respiratornih infekcija koji se javljaju kod dece su povišena temperatura koja traje i do sedam dana, curenje nosa, kašalj, glavobolja, malaksalost i gubitak apetita. Karakteristično je da nakon tri četiri dana dođe do privremenog poboljšanja, a zatim ponovni skok temperature preko 39 stepeni u naredna dva dana objašnjava pedijatar Biljana Pantović Vučinić.

„Deca su uglavnom dobro. Kada se skine temperatura oni su živahni i imaju želju za hranom. Dosta njih kašlje, određen procenat je i povratio i imao jendom neku ređu stolicu. Uglavnom su dobrog opšteg stanja samo se treba naoružati strpljenjem, skidati temperaturu kada je visoka, dati dosta tečnosti i naravno, ukoliko dugo traje javiti se kod nas na pregled“,kaže Vučinić.

Pošto se uglavnom radi o respiratornim virusnim infekcijama čiji uzroci se ne mogu ukloniti antibioticima, lekari najčešće roditeljima daju savete kako da postupaju sa decom.

„Treba izbegavati boravak u zatvorenim prostorijama. Deca su sada na žalost u kolektivima, i škole i vrtići su puni, tako da je to najčešći način prenosa. Takođe, vreme je slava i proslava, i ako možete izbegavajte boravak u prostorijama sa dosta ljudi, redovno provetravajte prostorije, održavajte toaletu nosa, unosite dosta vitamina, tečnosti i to je ono što možete da uradite za svoje dete da se ne razboli“, dodaje dr Pantović Vučinić.

Izvor: zlatiborpress.rs

You may also like...