Postavljeni gabionski zidovi na obali Moravice

IVANJICA – Radovi na zaštiti leve obale reke Moravice na delu toka pored gradskog groblja,završeni su pre nekoliko dana. Gabionski zidovi visine 5 i 6 metara postavljeni su u dužini od oko 120 metara.

Radove su izveli preduzeće „HSV“ iz Vlasotinca i vodno društvo „Zapadna Morava“ iz Kraljeva. Izgradnjom obaloutvrde rešen je višegodišnji problem odrona obala gradskog groblja uslovljenog bujičnim poplavama.

Širina gabionskih zidova je 3 metra, a u njih, kosine i temelje ugrađeno je oko 5.5 hiljada tona kamena. U narednom periodu sledi nasipanje zemljom što će konačno omogućiti proširenje roblja.

Za sanaciju obala reke u užem gradskom jezgru opštini Ivanjica je na osnovu Uredbe o utvrđivanju državnog programa hitnih sanacionih radova na objektima za zaštitu od voda oštećenim u maju i junu prošle godine, odobreno 87,6 miliona dinara. 30 miliona dinara namenjeno je za uređenje obale kod gradskog groblja, dok će ostatak biti utrošen na sanaciju postojeće obaloutvrde na levoj strani reke Moravice uzvodno od brane.

Izvor: Info Liga

You may also like...