Poseta igumana Hilandara Čajetini

ČAJETINA-Opština Čajetina  ugostila je Visokoprepodobnog oca Metodija, igumana manastira Hilandar i delegaciju iz ove srpske svetinje sa Svete Gore. Otac Metodije dobitnik je ovogodišnje Zlatiborske povelje koju Čajetina dodeljuje za Dan opštine. 

 

igumanPreko stotinu građana došlo je da pozdravi oca Metodija, da prime od njega blagoslov Presvete Bogorodice, ikone Trojeručice kao i  rodonačelnika Svetoga Save i Svetog Simeona. On je uputio reči zahvalnosti opštini Čajetina, i svim građanima u ime monaha hilandarskog bratstva, ali i svih monaha koji su svoje živote položili za veru i u slavu Boga, uz svetosavske pouke o jedinstvu, značaju molitvi i posvećenosti Carstvu nebeskom.
 Arhimandrit Metodije Marković najmlađi je iguman Hilandara i najmlađi  iguman na celoj Svetoj Gori, koja broji ukupno 20 manastira.   Rođen je u Čačku 7. januara 1970. godine. Od  2010. je na hilandarskom igumanskom tronu, i  jedna je od najpoštovanijih ličnosti u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i među Srbima u zemlji i rasejanju. Veoma se istakao u naporima za obnovu manastira Hilandar od velikog požara koji je 2004. godine zadesio ovu svetinju. Pod njegovim duhovnim upravljanjem broj monaha se udvostručio, povećao sa 25 na 50 koliko sada  broji hilandarsko bratstvo, a obnovljeno je 60 odsto požarom uništenih objekata u manastiru. 
U znak zahvalnosti njenom rukovodstvu za  nemerljiv doprinos u obnovi  najveće srpske svetinje  Arhimandrit Metodije je 2. jula  po drugi put zvanično posetio opštinu Čajetina, kada mu je uručeno najveće opštinsko priznanje Zlatiborska povelja. Događaj je upriličen u Biblioteci „LJubiša R. Đenić“ u Čajetini. 
 Priznanje i povelju uručio je predsednik opštine  Milan Stamatović,  uz prigodan poklon, rad Miladina Lekića umetnika u drvetu: Srpkog kiridžiju koji nosi katran u mešini. 
 Tokom svog boravka visokoprepodobni otac Metodije, iguman manastira Hilandar, posetio je novoformiranu Kancelariju za saradnju sa Ruskom Federacijom i osveštao prostorije  zajedno sa lokalnim  sveštenikom iz ovdašnje zlatiborske crkve. Blagoslov su dobili i zaposleni u Kancelariji koji će direktno raditi  na unapređenju ekonomskih odnosa između Srbije i Rusije. Prilikom osvećenja poklonio je Ikonu Bogorodice Trojeručice opštini Čajetina, koja će biti u Kancelariji  za saradnju sa Ruskom Federacijom.
Iguman je poželeo uspešan rad  Kancelarije na jačanju privredne saradnje,  ali i duhovnih veza između bratskih naroda Srbije i Rusije.
Osvećenju je prisustvovalo oko stotinu dece iz Rusije, učesnika košarkaškog kampa Univerziteta iz Uhte koji trenutno borave na Zlatiboru.

ZooM
 
 
 

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.