Počinje vakcinacija protiv gripa

UŽICE – Danas počinje vakcinacija protiv gripa, a Zavodu za javno zdravlje Užice distribuirano je 10250 vakcina koje su dostavljene vakcinalnim punktovima u Zlatiborskom okrugu.

„Ove godine distribuirano je 1000 doza vakcine više nego prošle godine zbog povećanih potreba“, rekla je za ZOOMUE Aleksandra Andrić, epidemiolog Zavoda.

U Dom zdravlja Užice stiglo je 2600 doza vakcina protiv gripa VaksigripTetra. Vakcina proizvođača „Sanofi Paster“ je kontrolisana, izdat je sertifikat analize i može odmah da se upotrebljava, saopšteno je iz Doma zdravlja Užice.

Vakcine će u toku dana biti raspoređene u svih 10 seoskih ambulanti i zdravstvene ustanove, a svi koji žele da se zaštite prvo bi trebalo da se jave svom izabranom lekaru koji će obaviti pregled, dati potvrdu za imunizaciju kao i sva dodatna obaveštenja, dodaje se u saopštenju.

foto: Shutterstock

Sezonska, četvorovalentna vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima, poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom…

Takođe, preporučljiva je osobama starijim od 65 godina kao i licima zaposlenim u javnim službama koja su u riziku, osobama smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i osobama zaposlenim i smeštenim u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Preporučuje se svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, bez obzira na prethodni vakcinalni status protiv gripa, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje, sa mogućim komplikacijama i težom kliničkom slikom.

Vakcinacija stanovništva koje pripada grupama rizika sprovodi se u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja, održavanja kolektivnog imuniteta populacije, ali i indiretkno očuvanja zdravlja članova porodice i kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolevanja.

You may also like...