Početna otkupna cena maline do 150 dinara

UŽICE-Otkupne cene maline na početku ovogodišnje berbe u užičkom kraju kreću se od 130 do 150 dinara.

Nadnica berača koja uključuje hranu je 2400 dinara, a berba po kilogramu plaća se 60 dinara. I ove godine evidentan je nedostatak radne snage i učestali oglasi malinara koji beračima nude posao.

Stručnjak za voćarstvo Poljoprivredne stručne službe Užice Andrija Radulović kaže da je na početku berbe kvalitet maline dobar  posle perioda velikih kiša tako da su plodovi čisti i bez plesni.

„Konačnu ocenu stanja zasada u užičkom kraju i na području cele Srbije pružiće Ministarstvo i Institut za primenu nauke u poljoprivredi. Međutim na osnovu uvida na lokalu možemo reći da u užičkom kraju  imamo sigurno 10 odsto manje zasada u odnosu na prošlu godinu zbog zapuštenosti i izostanka obrade. Pad prinosa koji se može očekivati po raznim osnovama, pre svega zbog prolećnog izostanka kretanja pupoljaka i sušenja stabala pod uticajem vlage i fitoftore sigurno će umanjiti prinose za 30 odsto, a na pojedinim parcelama i do 70 odsto „, navodi  Radulović .

On dodaje da malini do kraja berbe ne bi odgovarala izuzetno visoka temperatura  u dužim intervalima i valjalo bi da se topli dani smenjuju sa intervalima kišnih dana.

„Posle ovako visokih temperatura javiće se nedostatak vlage u zemljištu. Dobrim delom agrotehnika i navodnjavanje može da nadoknadi nedostatak vlage u prirodi. Ljudi koji imaju instalirane sisteme za navodnjavanje, vodotokove, bunare, cisterne mogu kompezovati nedostatak vlage usled prevelike suše“ ,kaže Radulović i upozorava na moguću štetu koju vrelina može naneti izvozno vrednom voću.

„Malina je krhka, a plod 90 odsto voda tako da ekstremno visoke temperature  vrlo lako mogu izazvati sušenje plodova. Preko 28 stepeni Celzijusa nema fotosinteze, a preko 30 dolazi do smežuravanja lista i isparavanja vode koja se nalazi u plodovima, tako da se mora dobro voditi računa o malini tokom “saharskog talasa” koji nam predstoji“ , zaključuje stručnjak užičke Poljoproivredne stručne službe Andrija Radulović.

Infoera

You may also like...