Otvoren 24. JPF „Bez prevoda“ (VIDEO)

UŽICE – Pod sloganom „Ko je junak našeg doba?“ i predstavom Narodnog pozorišta u Beogradu „Nečista krv“ po tekstu Borisava Stankovića, a u režiji Milana Neškovića večeras je u užičkom Narodnom pozorištu počeo 24. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“.

„U večitoj potrazi ima li junaka, ko je i kakav je, znamo ohrabreni da ga ima, možda naseljeni strahom i brigom za goli život nismo u stanju da ga prepoznamo. Jugoslovenski pozorišni festival je junak našeg doba zato što nadilazi nevolje regiona i šalje jasne poruke kako je moguće biti i hrabar i istrajan i naklonjen zajedništvu“, rekao je crnogorski reditelj Branislav Mićunović otvarajući festival.

On je naveo da iz snažne misionarske ideje festivala proizilazi njegov visok umetnički nivo, a ovogodišnja selekcija potvrđuje visoke pozorišne domete.

„Definisan kao festival „Bez prevoda“ jasno nam je ukazao na to da je moguće živeti u zajedničkom prostoru, ne samo jezika, prostora sa 16 miliona stanovnika i svih prednosti koje ta činjenica sa sobom nosi, već i potrebe za dubokim smislom prožimanja i života i kulture“, naveo je Mićunović.

Publika će tokom osam festivalskih dana imati priliku da pogleda sedam predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Pored „Nečiste krvi“ na repertoaru će biti i dve predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta:“Lorencačo“ Alfreda de Misea, a u režiji Borisa Liješevića i „Vrat od stakla“ po tekstu Biljane Srbljanović i u režiji Jagoša Markovića.

Autorski projekat Igora Vuka Torbice „Tartif“ po motivima originalne Molijerove drame izvodi Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Narodno pozorište Sombor.

Na repertoaru su i dve predstave iz Sarajeva. Kamerni teatar 55 Sarajevo na užičkoj pozornici igra „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, a u režiji Kokana Mladenovića, dok Narodno pozorište Sarajevo izvodi „Kavkaski krug kredom“ Bertolda Brehta, a u režiji Paola Mađelija.

Satirično kazalište Kerempuh Zagreb gostuje sa predstavom „Blue moon“ po tekstu Damira Karakaša i u režiji Borisa Liješevića.

Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ se zatvara u utorak, 12. novembra dodelom „Ardaliona“ i predstavom u čast nagrađenih „Kako život“ Narodnog pozorišta Užice.

You may also like...