Palačinak od po’ metra kod Fipe (VIDEO)

ZLATIBOR – „Palačinak od po’ metra“ već pet godina prodaje se kod Fipe na Zlatiboru. Iako su otvorena još dva kioska, Fipin palačinak je najpoznatiji i naprodavaniji.

Za dobar biznis potrebna je dobra ideja, osmisliti je prvi i plasirati je prvi. Palačinak od po’ metra. Pravi izazov za gurmane. Kad je Miloš Filipović Fipa rešio da više ne bude konobar već sam svoj gazda -prilika je video baš na njegovom Zlatiboru – niko nije pravio prave, domaće, okrugle palačinke, kako kaže – one seljačke. I on se odvažio – da bude drugačiji, a ujedno i autentičan – napravio je palačinak, ne palačinku i to od po’, a ne pola metra, baš kako se govori u ovom kraju

„Ima na dosta mest taj okrugao palačinak od  40 cm, ajde da smislim nešto što nema niko, pravimo isti samo od pola metra i stavimo staro ime od po’ metra, tako moj deda sve govorio, po’ kila, po’ metra“, priča Fipa.

 

Sladak ili slan, sa domaćim džemom, kremom, plazmom, čak i egzotičnim voćem ili sa zlatiborskim suvim mesom i slaninom. Sve ima da se proba kod Fipe. Patentirao je i jafu, to kaže, nema nigde.

„Palačinak jedan je težak više od 300 grama, slani 400 i 500 grama i to je baš teško pojesti“, tvrdi Fipa.

„Koliko je to kalorija“, pitamo.

„To ne znam, ne bavimo se kalorijama, mi jedemo ovde sve i slaninu, i kajmak, čvarke, pršutu…“

Kalorije su potrebne onima koji provode burno praznike na Zlatiboru ovih dana i Fipa ima i recept i lek. Zlatiborski palačinak.

„Otprilike najjači ukus, za ove što piju vino i rakiju da zatrpaju“, preporučuje.

Fipa radi sezonski, a najveću prodaju ostvari za praznike oko Nove godine kad se čeka u redu i proda i do 800 komada, jer više ne može da proizvede. Prodaja se poveća godišnje za deset odsto, a to je kaže sve zbog preporuke, dobar glas para vredi.

 

 

 

You may also like...