Od samoukog do vrhunskog nožara (VIDEO)

ČAJETINA – U Srbiji nema mnogo nožara, a tek u Zlatiborskom kraju je jedan. Tridesetpetogodišnji Marko Pantović iz Čajetine već pet godina izrađuje ove oštrice koje se prodaju širom sveta, a sve što zna naučio je sam.

Kada je Marku kao strastvenom ljubitelju prirode, planinarenja i preživljavanja zatrebao kvalitetan nož, novac koji je za njega trebalo da izdvoji, a zatim I urođena stvaralačka znatiželja su ga naterali da ga napravi sam. Kao neko ko može da preživi u prirodi, kreativan i samouk za mnoge stvari znao je da može i ovaj put uspeti.

„Na internetu sam tražio noževe koji mi trebaju i izučavao šta mogu da izvedu, našao sam materijale, a zatim i alate i tako je krenulo. Prvi nož sam napravio prepravkom postojećeg, potom sam kupio materijal koji sam brusio, pa kalio i oblikovao noževe. Na forumima sam kačio svoje radove i iz kritika izvlačio najviše što mogu i nastavljao dalje da radim“, kaže Marko.

Bilo je to pre pet godina, a danas je u želji da bude samostalan stigao do svoje radnje u kojoj je većinu alata napravio sam. Takoreći, iskalio, iskovao, izoštrio kao što radi i svoje unikatne noževe. Danas mu je za jedan kvalitetan primerak treba do 50 sati rada.

Njegovi noževi su zapaženi na društvenim mrežama pod imenom Baš čelik. Do danas ih je napravio više od 100 i poseduju ih ljubitelji oštrica širom sveta.

„Pravim radne noževe koji su dobri na terenu, a ne da su ukrasni i stoje u vitrinama. Uz pravilno korišćenje, mogu da posluže vlasnika ceo život „, tvrdi Marko.

On u blizini nema konkurenciju. Kod njega zlatiborski kraj oštri kuhinjske noževe, pravi im čekiće, a već je napravio i jednu preklopnu britivicu. Odlučio je da mu nožarstvo bude životni poziv, a da bi bio u vrhu stalno izučava nove metode izrade i usavršava se kako bi noževi sa žigom Baš čelika služili generacijama.

 

You may also like...