NURDOR obeležava Svetski dan dece obolele od raka 15. februara (VIDEO)

UŽICE – Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR obeležiće 15. februar, Svetski dan dece obolele od raka, nizom humanitarnih akcija u više od 40 gradova i opština među kojima je i Užice. Program podrške počinje u 12 časova na Gradskom trgu.

„Puštaćemo balone u znak podrške deci koja se bore. Organizovaćemo i memorijalni turnir u znak sećanja na malu Anđelu Obućinu koja, nažalost, više nije s nama“, kaže volonterka NURDR-a Dušica Obućina.

Kampanja pod nazivom „I ja se borim!“ kojom će biti obeležen ovaj značajan datum, ima za cilj podizanje svesti javnosti o malignim oboljenjima kod dece, ali i poziv za podršku velikom projektu od nacionalnog značaja, izgradnji novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja pri Klinici za dečje interne bolesti u Nišu. Prva faza gradnje novog odeljenja je završena krajem prošle godine i udruženje, uz pomoć prijatelja, aktivno prikuplja sredstava za drugu fazu.

„Građani nam najviše mogu pomoći slanjem SMS poruke na broj 1150, cena poruke je 100 dinara ka svim mrežama“, navodi Obućina.

Od malignih bolesti u Republici Srbiji , prema poslednjim dostupnim podacima, svakog dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka. Od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji, rak je prvi uzročnik smrti. Najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći, oko 80 odsto, a terapija traje 105 nedelja.

You may also like...