Nova otkrića o Jagatu

PRIBOJ – Završena je druga faza arheoloških iskopavanja srednjovekovnog grada Jagat kojima je utvrđeno da je prostor Donjeg grada služio za deponovanje, preradu i spremanje hrane u gradu, dok je na prostoru Gornjeg grada otkriven jedan mramorni srednjovekovni spomenik.

Pokretni arheološki materijal otkriven prilikom ovih iskopavanja čine: ulomci žrvnjeva i različitih keramičkih posuda, brojni kuhinjski predmeti, vrhovi strelica, srednjovekovni novčići, prstenje i drugo. Na osnovu ovih nalaza jasno se izdvajaju pojedine faze gradnje, obnove i stradanja ovog utvrđenja, što doprinosi novim saznanjima o istorijatu srednjovekovnog grada Jagata, njegovog podgrađa i istorijatu Priboja.

Na kružnoj odbrambenoj kuli u Donjem gradu radilo se na konzervaciji i delimičnoj rekonstrukciji njenih ostataka, pa su zidovi kule očuvani od daljeg propadanja. Takođe, rekonstruisan je deo odbrambenog zida severoistočno od kule koji je delom uništen izgradnjom releja i pristupnog puta do releja.

Ovogodišnji radovi trajali su dva meseca u organizaciji Zavičajnog muzeja Priboj, čime su se stekli uslovi za nastavak radova u 2019. godini, navodi se na  sajtu opštine Priboj.

You may also like...