Nastavljena obnova Starog grada (VIDEO)

UŽICE – Nastavljeni su radovi na konzervaciji i rekonstrukciji užičke tvrđave kojima će biti saniran deo srednjeg grada. Grad Užice izdvojio je iz budžeta pet miliona dinara za radove koje izvodi preduzeće DMD Krov iz Novog Pazara, a koje je izvodilo radove i u prvoj fazi.

„Ove godine fokusiraćemo se na konsolidaciju zidova srednjeg grada i arheološka istraživanja kapije. Taj deo tvrđave nije arheološki istraživan, doći ćemo do podataka koji će nam pomoći da kulu obnovimo i delimično rekonstruišemo“, rekao je direktor kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ivan Milunović.

Prema njegovim rečima ovaj projekat je na listi prioriteta kraljevačkog Zavoda. „Očekujemo do ćemo što pre rešiti hitne intervencije na tvrđavi i brzo doći do Vodene kule, a nakon toga ćemo razmišljati o kreativnom povezivanju turizma i kulture“, naveo je Milunović.

Prošle godine Užice je dobilo šest miliona dinara od Ministarstva kulture za radove na Starom gradu. Izvršena je sanacija gornjeg grada, glavna kula je podignuta do nivoa prizemlja, rekonstruisan je bunar, postavljena je zaštitna ograda, kao i info table i table upozorenja. Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je rekao da bi celokupna konzervacija Starog grada mogla da bude gotova za dve do tri godine kao i da je procena da će ona koštati od 60 do 70 miliona dinara.

„Posle nekoliko meseci rada zajedno sa akademikom Branom Mitrovićem došli smo i do ideje koja podrazumeva da uradimo viseći most sa magistralnog puta do zidina, da na brdu sa desne strane pri ulasku na Stari grad bude izgrađen ugostiteljski objekat sa panoramskim pogledom na Užice, a koji će uz rekonstrukciju dubrovačkog puta predstavljati jednu ozbiljnu turističku ponudu“, rekao je Petković navodeći da se to sve planira iduće godine, dok će ove godine do kraja septembra biti izgrađen zip lajn od Čitakove stene.

You may also like...