Nastavljaju se protesti širom Srbije zbog poskupljenja goriva

SRBIJA – Vozači širom Srbije nastavljaju sa blokadama glavnih saobraćajnica i raskrsnica u znak protesta zbog visokih cena goriva.Vučić najavljuje smanjenje cene dizel goriva.

Saobraćaj je četrvti dan bio obustavljen na putu Užice-Zlatibor kod Ložioničkog mosta, a vozači su juče izgasili vozila na raskrsnici puteva Kosjerić – Valjevo – Šabac i Osečina – Valjevo – Lajkovac u Valjevu. Saobraćaj je bio blokiran i na deonici Stara Pazova – Nova Pazova, na putu Kragujevac – Kraljevo u mestu Gruža, na deonicama Kula-Bačka Topola i Lipar-Bajša, na Ibarskoj magistrali od Beograda do Ljiga kod mesta Moravci, na putu Beograd-Ljig kod raskrsnice u Ćelijama,  na deonici Ub-Koceljeva, koja je bila blokirana u Novacima, kao i na naplatnoj stanici Jagodina. Saobraćaj je od 17 sati bio blokiran u Futogu, Bačkom Jarku i Temerinu.
Saobraćaj je juče normalizovan nešto pre 19 časova pošto su građani nezadovoljni poskupljenjem goriva, prekinuli blokadu puteva. U Beogradu i Novom Sadu nije bilo blokade u popodnevnim časovima.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoji prostor da se razmotri izmena cena dizel goriva, ali da o tome neće biti reči dok se ne završe, kako se izrazio, nasilni protesti vozača.“A biće završeni, jer niko neće dozvoliti nasilje“, rekao je Vučić .

Osnovni zahtev građana je da se zaustave dalja poskupljenja goriva, da se cena zapravo smanji umanjenjem akciza koje zajedno sa PDV-om ulaze u cenu litre goriva koja sad iznosi oko 80 dinara, u zavisnosti od vrste derivata.
Sada je litar dizela oko 165 dinara, a bezolovnog oko 155 dinara, a početkom 2016. godine bili su oko 125-130 dinara. Građani smatraju da je to previše, upoređujući cene u okolnim zemljama, i traže da dizel bude 110 dinara, a bezolovni 120 dinara.
Protesti zbog visoke cene protesta počeli su u petak, a organizovani su i tokom vikenda kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

You may also like...