Najviše žalbi na obuću, mobilne telefone i visoke račune (VIDEO)

UŽICE – Udruženju potrošača Užica u toku prethodne godine za pomoć se obratilo 208 kupaca sa područja Zlatiborskog okruga koji su najviše pritužbi imali na obuću i mobilne telefone, nešto manje na  belu tehniku i nameštaj, dok su se u domenu usluga najviše žalili na visoke račune vode, grejanja, struje i mobilnih telefona.

Predsednik Udruženja Milan Nikolić kaže za Studio ZooMUE da je najviše prigovora bilo na obuću iz prodavnica „Sport Vision“, „Kobra sporta“ i „Planeta“, a kad je u pitanju tehnika prigovori su se odnosili na proizvode iz “ Win Win-a“ , „Tehne“ i „Kobre“.

 

Potrošač robu može reklamirati na osnovu računa ili slipa i može dobiti nov proizvod ili pristati da se otkloni oštećenje.

„Jedan od velikih problema sa kojima se kupci suočavaju je što prodavci šalju reklamiranu robu ovlašćenim stučnim organizacijama koje u 90 odsto slučajeva donose odluke da su reklamacije neopravdane navodeći različita obrazloženja, naprimer, da je mobilni telefon boravi u vlagi da je u putanju tehničko oštećenje, da je obuća neadekvatno održavana… Međutim, prema našim saznanjima u pitanju je kvalitet proizvoda“, kaže Nikolić.

Udruženje potrošača Užica učestvuje u komisijama za rešavanje reklamacija u javnim i javno- komunalnim preduzećima u Užicu, Bajinoj Bašti, Arilju, Čajetini i Mrčajevcima, a ovim preduzećima u toku prošle godine upućene su 132 reklamacije za visoke račune vode, električne energije i grejanja.

„Te reklamacije su delimično prihvatane tako što su računi umanjivani za 25 do 50 odsto, a ukoliko su u pitanju bili veći računi donošena je odluka o reporogramu“, navodi Nikolić.

Na odluke trgovca o podnetoj reklamaciji potrošač po Zakonu nema pravo na žalbu organu u drugom stepenu, već samo udruženjima potrošača. Ukoliko se odluči za tužbu pred nadležnim sudom ovo udruženje nudi  pravnu pomoć.

Prema Nikolićevim rečima, niko se u prethodnoj godini nije usudio na sudski spor, jer traje dugo, preskup je i potrošač u odnosu na trgovca nije ni pravno ni u ekonomski u situaciji da bi ostvario svoja prava.

Marija Vranić/Studio ZooMUE

You may also like...