Na Sajmu zapošljavanja šansa za 330 nezaposlenih Užičana (VIDEO)

UŽICE – Na Sajmu zapošljavanja koji je danas održan u Gradskom kulturnom centru u Užicu učestvovala su 34 poslodavaca koji su iskazali potrebu za 330 radnika, na 70 pozicija. 

Na evidenciji NSZ Užice je 3700 Užičana, a na sajam je pozvano njih 900. Sajam je mera koja ima najbolje efekte pri zapošljavanju i zbog toga se organizuje više puta godišnje kako bi se poboljšala situacija na tržištu rada.

„Ove godine je karakteristično to što je ponuda posla raznovrsna, nude se poslovi različitih nivoa obrazovanja i tipova poslova, a to su metalske i mašinske struke, ugostiteljstva, građevine, vozači i krojači. Efekat sajmova je svake godine sve veći i veći, tako smo prošle godine imali realizovan efekat od 41 odsto. Zato smo već održali sajam u Bajinoj Bašti, a 29. marta biće održan i u Požegi“, rekla je direktorka užičke filijale Zorica Milošević.

Pored Sajma zaposljavanja u toku je i 12 javnih poziva i konkursa Nacionalne sluzbe za realizaciju programa i mera zapošljavanja. Ovim pozivima, udruživanjem sredstava sa službom, već nekoliko godina pridružuje se i grad Užice.

„U prethodne tri godine grad Uzice je izdvojio 33 miliona za aktivne mere zaposljavanja  i angažovano je više od 400 sugrađana, ove godine izdvojićemo novih 11 miliona i opet ćemo angažovati značajan broj naših sugrađana“, rekao je predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović.

Na evidenciji užičke filijale, koja pored Užica obuhvata teritoriju Kosjerića, Arilja, Požege, Bajine Bašte i Čajetine je oko 9,5 hiljada nezaposlenih lica, što je za osam odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Najviše je lica sa trećim i četvrtim stepenom obrazovne spreme, 25 odsto su nekvalifikovana lica, a oko 10 odsto su lica sa sedmim stepenom stručne spreme. Kada je reč o starosnoj strukturi 21 odsto su lica mlađa od 30 godina, a 34 odsto su stariji od 50 godina.

You may also like...