Na Kustendorfu i Met Dilon (VIDEO)

 MEĆAVNIK – Sinoć je na Mećavnik stigao američki glumac Met Dilon pridruživši se velikanima svetske kinematografije koji su gosti Kustendorfa režiseru Davidu Oelhofenu, španskom glumcu Serđu Lopezu i američkoj glumici srpskog porekla Stani Katić.

Na Mećavniku je u toku treći dan Kustendorfa na kome se takmiče mlade filmadžije za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje i učestvuju na radionicama koje drže njihove starije kolege. Samo 21 mladi autor i njihova dela izabrani su u konkurenciji njih više od 700 da ove godine učestvuju na Kustendorfu, da se takmiče i čuju iskustva starijih kolega.

„Dolazim iz Rusije i donosim komediju o marksizmu. Velika su mi očekivanja. Ovde je sjajna atmosfera, mi u Rusiji kažemo da su Rusi i Srbi braća i ja to ovde osećam. A Mećavnik je unikatan i druga kuća za mene“, kaže mladi režiser Ivan Prekatov.

Po privi put je na Kustendorfu i Ruhat Jildiz iz Nemačke čiji kratki film Mitozis je izabran da se takmiči.

„Pratio sam ovaj festival dugo godina i vrlo je bitno za nas mlade da dodjemo i učestvujemo na radionicama. Sjajno mesto koje okuplja sjajne ljude“, kaže Ruhat.

Radionice su već održali režiser David Oelhofen i španski glumac Serdjji Lopez kome je Kusturica, kao i Slavku Štimcu, uručio Nagradu za buduće filmove. Glavni gost festivala američki glumac Met Dilon stigao je sinoć na Mećavnik.

„Veliki sam obožavalac Emirovih filmova i bio sam uzbuđen samom idejom dolaska ovde. Festival je vrlo nekonvencionalan. Sviđa mi se to što je posvećen mladim autorima. Ja imam dosta iskustva i drago mi je što mogu da ga podelim sa njima“, kaže Dilon.

Svi oni su sinoć sa domaćinom dočekali Novu godinu po starom, Julijanskom kalendaru, među njjima i predsednica žirija američka glumica sprskih korena, zvezda serije Kasl, Stana Katić.

„Gledala sam u Kanu Kusturičin film „Život je čudo“ i bila sam fascinirna koliko je tad publika bila oduševljena njegovim radom. Danas sam na njegovom festivalu koji pokazuje svu autentičnost filmske umetnosti, usmerene na kreativnost mladih ljudi, a ne na publicitet i biznis, nema bilborda i crenih tepiha. Stvarno uživam“, priznaje Kata.

Tokom festivalskih dana održavaju se programi Savršene tendecije, Novi autori i Retrospektiva velikana, dok su večernji sati rezervisani za koncerte. Festival se završava 16. januara dodelom Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog jajeta.

 

You may also like...