Na jubilarno „Licidersko srce“ stiže više od 1300 folkloraša (VIDEO)

UŽICE –  Međunarodni dečiji festival folklora Licidersko srce koji će ove godine ugostiti više od 1300 učesnika i 25 ansambala iz 13 zemalja sveta održaće se od 15. do 19. avgusta u Užicu, Višegradu i na Zlatiboru.

Predsednica Organizacionog odbora festivala Gordana Paunović rekla je da se pripreme privode kraju i da će sve biti spremno da u utorak dođe najveći broj učesnika na dosadašnjim festivalima.

„Jako smo ponosni na tu brojku, jer deset godina održavati  ovakvu manifestaciju zaista nije bilo lako. Kad pogledam unazad sa kakvim smo entuzijazmom i željom krenuli, a ne znajući koliko mnogo treba posla i vremena, danas mogu da kažem da smo napravili jednu ozbiljnu i značajnu manifestaciju“, rekla je Paunovićka.

Na ovogodišnjem jubilarnom festivalu učestvovaće deca iz Kine, Turske, Makedonije, Poljske, Rusije, Bugarske, Slovenije, Slovačke, Republike Srpske i Srbije, a prvi put i deca iz Kolumbije, Egipta i Letonije.

Ivana Cvetković iz organizacionog odbora Liciderskog srca najavila je da program počinje u sredu, defileom i predstavljanjem svih ansambala na Gradskom trgu, kao i koncetom trubačkih orkestara Ivana Jovanovića, Marka Gligorijevića, Marka Trnavca i Mija Bondžulića.

Osim folklornih koncerata koji će se u Užicu održavati svako veče, folklornih igraonica, edukativnih tribina i zumba radionica deca će prisustvovati izložbi narodne nošnje zemalja učesnica u Jokanovića kući, izložbi „Decenija Liciderskog srca“ u Gradskom kulturnom centru, upoznaće stare zanate, kao i kulturno-istorijske spomenike Zapadne Srbije i Višegrada.

Manifestacija je do sada okupila oko 7500 hiljada mališana iz 35 zemalja sveta koji su humanitarnim akcijama pomogli deci u Japanu, Beogradu, Užicu, Višegradu, ali i doprineli promociji srpskih gradova i Srbije. Ove godine, sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji biće donirana užikom Centru za majku i dete.

You may also like...