„Muzeji za 10“ u Narodnom muzeju Užice

UŽICE – Narodni muzej Užice uključen je i ove godine u program nacionalne muzejske manifestacije „Muzeji za 10“ koja se održava od 14. do 20. maja, pa su njegovi objekti i postavke otvoreni za posetioce od 8 do 20 časova.

Četvrta po redu nacionala muzejska inicijativa na teritoriji Srbije, u Užicu će biti podržana stalnim postavkama Narodnog muzeja Užice i izložbom “Umetnička dela i knjige iz fonda Radovana i Branke Popović“, postavkom u Jokanovića kući, hidrocentrali „Pod gradom“, a posetioce će ugostiti i Spomen kompleks Kadinjača i Zavičajni muzej Nova Varoš.

Poseban program pripremljen je povodom Evropske noći muzeja 19. maja kada će u Jokanovića kući biti otvorena izložba „Grafički omnibus“ Narodne banke Srbije– Izložba grafika, crteža i arhivske građe trojice istaknutih umetnika – Ljubomira Ivanovića, Mihaila Petrovića i Đorđa Andrejevića Kuna iz fonda Narodne biblioteke Srbije.

Posetioci Narodnog muzeja Užice,  tokom manifestacije „Muzeji za 10“, moći će da vide sledeće programe:

Stalne postavke

„Užice – nastanak i razvoj“ postavka otvorena 10. aprila 1995. godine u drugoj zgradi Muzeja, u prizemnoj i suterenskoj sali, prezentuje nastanak i razvoj užičkog kraja od praistorije, antike, srednjeg i novog veka, do savremene istorije. Izloženo je preko 1400 eksponata iz svih muzejskih zbirki (arheologije, etnologije, istorije i istorije umetnosti).

Legat slikara Mihaila Milovanovića (Gostinica, 1879 – Užice, 1941), otvoren je 2003. godine u Narodnom muzeju Užice. Fond Legata stvoren je otkupom i poklonom umetnikovog sina Momčila Milovanovića i drugih darodavaca, a deo predmeta je iz zbirki Narodnog muzeja Užice. Legat prezentuje umetničku i ličnu zaostavštinu Mihaila Milovanovića, prvog akademskog slikara iz užičkog kraja, ratnog slikara u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 – 1918. godine i skulptora. Milovanovićev realizam, sa elementima impresionizma, secesije, ekspresionizma i simbolizma čini stilski i žanrovski raznorodan opus. Mihaila Milovanovića pogubili su partizani 1941. god, nakon što je neosnovano optužen da je petokolonaš i izdajnik. Legat je formiran nakon višedecenijskog zalaganja Momčila Milovanovića za rehabilitaciju imena i dela svog oca Mihaila i sakuplјanja umetnikove zaostavštine.

Lapidarijumu antičkih spomenika predstavlјeni su antički spomenici i arhitektonska plastika koji  pripadaju drugoj polovini  2. veka i 3. veku, kao i prvoj polovini 4. veka. Izloženi spomenici potiču sa terena  iz okoline  Kosjerića, Požege, Užica, Nove Varoši i Prijepolјa. U antičkom periodu teritorija na kojoj su nađeni ovi antički spomenici ulazila je u granice Istočne provincije Dalmacije.

Izložba „Užička republika“ – Krajem septembra i početkom oktobra 1941, na području zapadne Srbije, Šumadije i Pomoravlјa stvorena je veća slobodna teritorija, kao baza za širenje ustanka. Veći deo naselјenih mesta oslobodile su partizanske i četničke jedinice samostalno ili u sadejstvu. Na ovoj teritoriji, nazvanoj Užička republika, živelo je blizu milion stanovnika. To je bila prva veća slobodna teritorija u okupiranoj Evropi 1941. godine.

Posebni programi

Izložba „Učešće Jevreja u Prvom svetskom ratu u Srbiji“ – Izložba Jevrejskog muzeja u Beogradu održava se u Jokanovića kući.

Izložba “ Umetnička dela i knjige iz fonda Radovana i Branke Popović“– Fond umetničkih slika  broji  57  radova  istaknutih  umetnika kao što su Milan Konjović, Mića Popović, Leonid Šejka, Olјa Ivanjicki, Svetozar Samurović, Milan Tucović i drugi, kao i 115 knjiga monografskih izdanja i umetničkih kataloga.

Izložba „Grafički omnibus“ Narodne banke Srbije – Izložba grafika, crteža i arhivske građe trojice istaknutih umetnika – Ljubomira Ivanovića, Mihaila Petrovića i Đorđa Andrejevića Kuna iz fonda Narodne biblioteke Srbije. Tri slikara, iako različitih umetničkih senzibiliteta, ostvarili su najviše domete srpske moderne grafike prvih decenija dvadesetog veka. Autori izložbe i kataloga su istoričari umetnosti i bibliotekari Ljilјana Bašić, Marija Bogdanović i Slaven Popara.

M.Nikolić/Pasaž

 

You may also like...