Moravičkom okrugu i načelniku Slobodanu Joloviću zlatna nagrada i priznanje „GlobalLokal“

MORAVIČKI OKRUG – Moravički upravni okrug i načelnik Slobodan Jolović nominovani su za Internacionalnu nagradu i priznanje koje se dodeljuje zajednicama i institucijama za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi „GlobalLocal“, saopšteno je iz kabineta načelnika okruga.

Kako se navodi u saopštenju, Moravički upravni okrug je inicijator i organizator velikog broja sastanaka predstavnika državne i lokalne vlasti i preduzetnika, organizovanih sa ciljem da se upoznaju sa zakonskim i propisima lokalnih zajednica kako bi svoje poslovanje sprovodili u zakonskim okvirima, a načelnik okruga je, kao deo poslova državne uprave, uveo kao obaveznu praksu savetodavnih poseta republičkih inspektora građanima koji su izrazili želju da se na ozbiljan način bave preduzetničkom delatnošću.

U Moravičkom upravnom okrugu, dodaje se, inspektori svakodnevno primaju građane u svojim službenim prostorijama i daju im savete bez posebne najave i zakazivanja. Osim toga, velika pažnja se poklanja prevetivnim inspekcijskim kontrolama sa ciljem da se ukaže na nenamerne greške i propuste i svakome pomogne. Represivno se deluje samo u slučajevima neodgovornog ponašanja i grubog kršenja zakonskih propisa, a birokratski i neprofesionalni odnos prema građanima predstavlja prošlost.

Saopšteno je i da je načelnik Moravičkog upravnog okruga u sradnji sa svojim kolegama, Regionalnom razvojnom agencijom, Regionalnom privrednom komorom, državnom i lokalnim zajednicama, pokrenuo i brojne druge akcije sa ciljem da se unaprede uslovi za obavljanje preduzetničke delatnosti, posebno u oblasti izgradnje saobraćajne infrastrukture, dualnog obrazovanja, podsticaja i olakšica za obavljanje delatnosti, u oblasti preventive i zaštite od elementarnih nepogoda, zaštite životne sredine, komunalne delatnosti i povećanja stepena poverenja preduzetnika u institucije.

Nagradu i priznanje „GlobalLocal“ dodeljuju Međunarodni ekonomski forum „Perspektive“ sa sedištem u Dubrovniku i nezavisni Međunarodni komitet za dodelu nagrada „GlobalLocal“ koga čini osamnaest eksperata iz devet zemalja iz oblasti: ekonomija, marketing, menandžmet, finansije, preduzetništvo, ekologija, arhitektura, sociologija, preduzetništvo, pravo, lokalni i regionalni razvoj, te druge relevantne nauke i discipline.

Nagradom je obuhvaćeno područje 23 zemlje srednje i jugoistočne Evrope, a iz iz Srbije, u kategoriji institucija nominovan je samo Moravički upravni okrug, a u kategoriji lokalnih zajednica grad Sombor i opština Soko Banja.

Svečanost dodele nagrada i priznanja „GlobalLocal“ biće održana u Skoplju, 17. i 18.oktobra u okviru zvaničnog programa Svetskog kongresa preduzetnika, pod visokim pokroviteljstvom Vlade Severne Makedonije.

You may also like...