Majčinstvo nema alternativu (VIDEO)

UŽICE – Kristina Kljajić je imala trnovit put da zatrudni, ali je posle vantelesne oplodnje, koja se toliko iskomplikovala da joj je život visio o koncu, rodila zdravu devojčicu. Đurđa danas ima 15 meseci, a Kristina će se, uprikos svim mukama kroz koje je prošla, usuditi na drugu vantelesnu oplodnju.

Posle nekoliko godina pokušaja da postanu roditelji Kristina i Miloš Kljajić suočili su se sa sterilitetom. Kristina je pristala da joj odstrane jajovode čime je uklonjenja svaka mogućnost da zatrudni prirodnim putem. Trudnoća vantelesnom oplodnjom je uspela, ali  se u 11 nedelji toliko iskomplikovala da je morala na hiruršku intervenciju.

„Rekli su mi da mi život visi o koncu i da hitno moram na operaciju, pitala sam šta je sa bebom, doktor je rekao, gospođo, vi umirete, beba je u ovom momentu manje bitna“, priseća se Kristina.

Ginekolozi Rade Marković i Vladica Tripković našli su vitalan plod, ali su otkrili da se u rogu materice razvijao još jedan koji je doveo do prsnuća materice i do opasnog krvarenja. Tim lekara na ginekološkom odeljenju Užičke bolnice je vagao i odlučio da odstrani problematičan embrion, rekonstruiše rog materice i pruži šansu Kristini da održi trudnoću.

„Odlučili smo da ne vadimo i zdrav plod, već da damo šansu i mami i bebi, a verovali smo da će priroda odraditi svoje, iako je izuzetno retko da to uspe. Vodili smo trudnoću devet meseci, bojali se da li će materica izdržati, da neće pući i na sreću sve je prošlo kako treba“, tvrdi Marković.

Đurđa danas ima 15 meseci i njen osmeh zaseni svaku muku kroz koji su Kljajići prošli.

„Ja sam bio uz suprugu sve vreme, i sve što je ona prošla bilo je zastrašujuće, ali kad je došla Đurđa sve se nekako zaboravi. Sreća je ogromna“, opisuje Miloš dok Kristina tvrdi da i dan danas ponekad kad gleda Đurđu misli da je san.

„Kad pogledam unazad na tolike godine borbe i operacije kroz koje sam prošla i vantelesnu oplodnju koja je najmanje stresna u celoj ovoj priči i pogledam moju Đurđu, ona je kao ostvarenje sna, ali ponekad kao da nisam svesna da mi se taj san ostvario. Prevelika sreća“, priča Kristina.

Zato će se usuditi da opet postanu roditelji. Skupljaju pare za novu vantelesnu oplodnju. Iako je Kristina već prošla kroz četiri operacije, podršku joj pruža i njen doktor.

„Peta operacija bi bio novi carski rez, sve je to rizik od krvarenja, anestezije, ali moju podršku ima. To nije egzibicija, jer brak bez dece je kao dan bez sunca“, tvrdi Marković.

Kristina kaže da postoji određena doza straha, ali se nada da drugi put neće proći kroz isto.

Ova hrabra majka poručuje svim parovima koji se bore sa sterilitetom da na vreme otpočnu borbu i istraju u njoj, da veruju u sebe i doktore i da se ne plaše. Kljajići su spremni na još jedan krug kako bi Đurđa dobila batu ili seku.

You may also like...