Loša godina za pčelare (VIDEO)

UŽICE – Bagremova paša, najbitnija za pčelare zapadne Srbije ove godine bila je loša, a nije najbolje prošla ni suncokretova. Poslednjih godina, tvrdi Petar Lukić, koji se pčelarstvom bavi 15 godina, nema velikih prinosa o kojima pričaju stariji pčelari, a razlog tome su nepovoljni vremenski uslovi i neadekvatna primena hemijskih sredstava na poljoprivredne kulture.

Petar ima 110 pčelinih društava. Kaže da od kada se bavi ovom granom poljoprivrede, nijedna godina nije bila posebno rodna, već da su bile oskudne ili u proseku. Za pčelare zapadne Srbije najbitniji je bagrem, a zbog loših vremenskih uslova ova godina nije prošla baš najbolje.

„Najkraće mogu reći da svi pčelari čekaju da ona prođe, bagrem je izmrzao, ono što je ostalo nije imalo uslova za veće prinose i bagrem je totalno podbacio. Suncokret i nije podbacio, ali pričao sam sa kolegama koji su imali dosta troškova zbog utovara, istovara, prevoza… Ja sam zadovoljan, ali za neke kolege ova godina je katastrofa“, kaže Petar.

Pored loših vremenskih uslova pčelare muče i ilegalni insekticidi koji se najčešće koriste na suncokretu, a koji dovode u pitanje opstanak pčela.

„Mi znamo da su ti insekticidi u suncokretovoj paši problem i zabranjeni, ipak crnim kanalima dolaze u našu zemlju i nanose nama štetu i štetu zemljištu. Pčele su ugrožene, a koliko mi imamo koristi od pčela, ostali poljoprivredniici imaju još više, jer da nije pčela, smanjilo bi se oprašivanje i svi njihovi prinosi“, dodaje Petar.

Ono što je dobro, ističe Petar je da su se od kada je on pčelar dosta menjali propisi i zakoni. Pčelarstvo je uvršćeno u stočarstvo, pa je država donela niz propisa u skladu sa propisima Evropske Unije.

„To donosi i benfite, jer je država poslednjh godina propisala i subveniciju po košnici koje je krenula od 500 dinara, a u prethodnoj godini izašla na 720, što nama u ovim lošijim pašnim godinama izuzetno znači. Ministar je najavio da će iduće godine biti 800 dinara i nadamo se da će ispuniti obećanje“, zaključuje Petar.

Ono što pčelare još muči su i krađe pčelinjih društava na pašama, što je teško rešivo i plasman proizvoda zbog pojave falsifikatora i industrijskog meda.

You may also like...