Leukemije i tumori centralnog nervnog sistema najčešći karcinomi kod dece

UŽICE – Na području Zlatiborskog okruga svake godine od četvoro do šestoro dece oboli od različitih oblika maligniteta, najčešći su leukemija i tumori centralnog nervnog sistema, a trenutno je na lečenju u Beogradu troje dece iz Užica i jedno iz Sjenice.

Povodom obeležavanja 15. februara, Međunarodnog dana dece obolele od raka, u užičkoj bolnici je rečeno da još uvek nema nacionalnog registra o broju obolelih u Srbiji, a da se deca u ovu ustanovu najčešće javljaju posle hemioterapije radi kontrole.

„Trudimo se da zadržavanje u bolničkim uslovima bude što kraće tako da se sve hospitalitzacije svode na režim dnevne bolnice“, navela je dečiji hematolog Ana Kovačević.

Prema podacima Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji dnevno jedno dete oboli od raka što je na godišnjem nivou od 300 do 350 novoobolelih.

„Maligniteti se javljaju u “serijama”, jer je pre desetak godina bilo nekoliko dece obolele od limfoma, a pre pet godina lečilo se četvoro dece od osteosarkoma  ili raka kostiju gotovo istovremeno“, rekla je Kovačević.

Na pojavu bolesti utiče zračenje i brojni štetni faktori koji nas okružuju. Najčešći simptomi kod leukemije su dugotrajna temperatura, uvećanje limfnih čvorova na vratu, uvećanje jetre i slezine a kod raka kostiju bolovi u zglobovima, kostima i glavobolje.

„Sve tegobe koje traju duže od sedam dana zahtevaju ozbiljnije ispitivanje i dijagnostiku“, upozorila je Kovačević.

Infoera

You may also like...