Kolonija utkala Zlakusu na međunarodnu mapu (VIDEO)

ZLAKUSA – Završeno je drugo pečenje radova nastalih na 22. Međunarodnoj umetničkoj koloniji „Zlakusa“. U ovoj fazi, pomoć su pružili i učenici Umetničke škole u Užicu, sa odseka grnčar, umetnička keramika – konzervatori i graveri.

Radovi su pečeni na autentičan način, na otvorenoj vatri na 700 stepeni, ističe tvorac kolonije i akademski vajar, Sofija Bunardžić.

„Predmete smo nakon pečenja vadili iz vatre i posipali brašnom, da bi dobili finu patinu. Učenici su nam u svemu pomagali. Mislim da je to dobar spoj – učenici imaju praktičnu stručnu nastavu na terenu i priliku da vide proces pečenja keramike, objašnjava Sofija Bunardžić i dodaje da izložbu svih radova koji su nastali u avgustu, očekuje u novembru, u užičkoj Gradskoj galeriji. Osim toga, ona se nada da će u narednom periodu, do početka 23. međunarodne umetničke kolonije, biti obezbeđen prostor, odnosno galerija, za izlaganje bar dela radova nastalih na koloniji.

„Mislim da je ovogodišnja Kolonija bila izuzetna. Zvanično smo imali dvanaest umetnika, a ja sam bila trinaesta. Od toga, jedanaest je bilo stranaca, koji su bili oduševljeni i probali da naprave mnogo više radova, nego što to propozicije predviđaju. Već su se javljali iz svojih zemalja da bi preneli utiske i oduševljenost ambijentom u kome su ovde boravili. U prethodnim kolonijama učestvovalo je ukupno 340 umetnika, iz 33 zemlje. Sada imamo kontakt sa umetnicima – keramičarima, iz celog sveta.

Ostvareni kontakti i dobri rezultati su ujedno pozitivna reklama za koloniju i ceo užički kraj, a njena tradicija mladim učesnicima pruža priliku da steknu nova praktična iskustva.

Ana Lazić, učenica Umetničke škole, ali i učesnik u organizaciji i aktivnostima ovogodišnje kolonije, kaže da njeno uzbuđenje iz godine u godinu, zbog učešća u koloniji – ne jenjava.

„Uvek postoji nešto novo, raznovrsni su umetnici i njihovi rezultati. Za mene, kao posmatrača i nekoga ko je završio „keramiku“ zanimljivo je posmatrati i proces pečenja. Na drugim mestima, uglavnom se koriste peći – na gas ili električne, a Zlakusa je autentična, između ostalog, i zahvaljujući pečenju radova na otvorenom“, kaže Ana Lazić.

Učenici Umtničke škole se slažu da im je ovogodišnje iskustvo na Koloniji bilo dragoceno. Neki su već prisustvovali pečenju keramike, ali oni koji ranije nisu bili u Zlakusi, taj proces su imali priliku da videsamo u situacijama u kojima se koriste peći. Pečenje na otvorenoj vatri i upotreba brašna, za njih je novina.

Treba naći političku, ekonomsku, kulturnu, istorijsku i duhovnu volju da ovo veliko blago nađe svoje mesto, ističe Milovan Dagović, akademski vajar i profesor u Umetničkoj školi u Užicu.

„Kao vajar i umetnik koji je bio na mnogim kolonijama, pa i na onim u bivšoj državi, mislim da je Sofija na nivou Zlatiborskog okruga, pa i Srbije, dala važnu tačku na mapi sveta, koja se inače prepoznaje u revitalizaciji starih zanata i umetnosti. Ona je povezala likovnu, primenjenu umetnost i stare zanate. Dobili smo sublimat – dugotrajnu Koloniju u Zlakusi. Kada to poredim sa modernom umetnošću danas – nema velike razlike. Samo je akcenat na starim zanatima, tehnologijama, koje su nama, umetnicima veoma zanimljive. Sofija je to uspela odavno da prepozna i utka u međunarodnu mapu. Svi umetnici se ovde, kod domaćima u živopisnom selu, osećaju vrlo prijatno, a svoj „rukopis“ mogu povezati sa starim zanatima i Zlakusom. Važno je naglasiti i da se već duže vreme pokušava pronaći model po kome bi se ova priča učvrstila stalnom postavkom, na nivou Srbije, Zlatiborskog okruga i Grada Užica“, naglasio je Dagović.

You may also like...