Kameni most biće samo za pešake (VIDEO)

IVANJICA – Kameni most u Ivanjici najveći je jednolučni most na Balkanu, napravljen bez građevinskog vezivnog materijala. Već 112 godina odoleva i vremenskim uslovima, ali i teži saobraćaja. Kako bi ga sačuvala kao turističku atrakciju opština je raspisala konkurs za izradu urbanstičko-arhitektonskog rešenja kojim će biti izgrađen novi most za saobraćaj, a Kameni postati samo pešačka zona.

Kameni most s 25 metara dugim lukom nalazi se na javorsko-dragačevskom putu spajajući obale Moravice, Sagrađen je po principu klinova, bez građevinskog vezivnog materijala i gradili su ga italijanski neimari od 1904. do 1906. godine od velikih kamenih blokova. Zaštićen je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja.

„Zanimljivo je da je za njegovu gradnju potrošeno 30.000 jaja, jer u to doba nije imalo cementa ili nekog drugog vezivnog materijala, pa je on urađen metodom klin o klin. I dan danas se koristi i privlači pažnju gostiju i turista,“ kađe direktor Turističke organizacije Ivanjica Radomir Lišanin. 

Danas se most, i pored tako duge istorije, još koristi za saobraćaj motornih vozila. Kako bi ga očuvala opština je raspisala nacionalni konkurs urbanističko-arhitektonskog rešenja dela „Stare čaršije“ i neposrednog okruženja koji podrazumeva trajnu zaštitu Kamenog i izgradnju novog mosta na 100 metara od kamenog koji će se koristiti za saobraćaj.

„Izmeštanjem saobraćaja sa Kamenog mosta i rekonstrukcijom dela grada koji je prepoznatljiv kao Stara čaršija i koji je kulturno dobro, vi ćete dobiti proširenje starog trga koji se nekada nalazio na ovom prostoru, njegovu rekonstrukciju i zaštitu Kamenog mosta kao remek dela mostogradnje u zemlji, a u nadi da će se jednog dana turisti u Ivanjicu dolaziti kao što se danas ide u Višegrad ili Đurđevića Taru“, tvrdi rukovodilac LER-a Ivanjice Dragoslav Nikolić.Rezultati konkursa koji traje do 25. maja znaće se 2. jula, a plan je, kako se nadaju iz opštine, da već naredne godine počne izgradnja novog i zaštita starog, kao i parterno uređenje zone oko mosta, crkve i trga. Ako sve bude teklo po planu, za tri do četiri godine Kameni most će postati samo pešačka zona.

Kao turistička atrakcija, tvrde iz TO Ivanjica, mogao bi da bude povezan sa Rimskim mostom koji se nalazi na 16 kilometara podno Golije, a koji je građen za vreme Otomanskog carstva i kojim su išli trgovački karavani za Sandžak.

You may also like...