Kad se kaže Budimka, misli se Požega (VIDEO)

POŽEGA – Požeški kraj poznat je od davnina po proizvodnji jabuka, ali i po fabrici za preradu voća i povrća „Budimka“ koja je bila jedan od najpoznatijih domaćih brendova. I dok danas požeški jabučnjaci vape za obnovom, a fabrika čeka kupca u Požegi je održan prvi Jabuka fest.

Budimka, kožara, kolačara neprevazidjene su sorte jabuke od kojih se prave najmirisniji kolači, džemovi, pite i slatka u požeškom kraju. Jednako se ovaj kraj hvali i lekovitim svojstvima sušene jabuke korišćene za čaj i jabukovog sirćeta od jabuke divljake.

„Leči pritisak, šećer, kostobolju, reumu i išijas. Sve ovo sirće leči“, tvrdi Vladimir Marković, proizvodjač iz Roga.

Zbog, kako tvrde mirisa, ukusa i boje koji govore o kvalitetu, jedni se trude da stare sorte jabuka iz ovog kraja zaštite, a drugi da je plasiraju kao organsku. Dok organska ne dobije veću prođu konvencionalna proizvodnja zaživljava u požeškom kraju,  pa je na Jabuka festu oko 15 poroizvđača izložilo nove vrste jabuka. U opštini Požega se nadaju da će uz nove uspeti da obnove i stare voćnjake u kojima je proizvodnja tridesetih godina prošlog veka iznosila 300 hiljada tona jabuke godišnje.

„Jabučnjaci koji su zapraloženi su vrlo žilavi i dan danas rađaju. To nisu jabuke kao u megamarketima, ove naše imaju miris, boju i ukus i jednog crvića koji govori da je to kvalitetan proizvod“, kaže predsednik opštine Požega Milan Božić.

„Prosta računica je, trenutna cena otkupa neprskanih padalica je od 10 do 12 dinara, a 4 do 5 dinara za prskane plantažne jaubke. To je dovoljan razlog da se pored kvaliteta očuvaju stare sorte“, priča Miroslav Joković iz Udruženja Čuvari starih sorti voća.

Stare sorte jabuke i to Budimke kažu dovoljno je oko osam kilograma za koncentrat, a od novih vrsta skoro duplo više. Taj koncentrat pravljen je u „Budimci“ koja je do pre dvadest godina bila jedan od najpoznatijih brendova sa ovih prostora. Danas, ovaj nekadašnji gigant nakon neuspešne privatizacije, stečaja, a od pre godinu dana i bankrotstva traži nove vlasnike.

„Procenjena je vrednost fabrike i u kratkom vremeskom roku očekujemo javni oglas. U ovom momentu imamo već dvadesetak što stranih, što domaćih kompanija koje su ozbiljno zaintersovanje za Budimku“, navodi Željko Radošević, državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede.

Prvi Jabuka fest u čast najpoznatijoj voćki u požeškom kraju bio je revijalan. Iz ovog kraja nadaju se da će postati tradicionalan, takmičarski i da će se održavati dok oživljena fabrika bude vraćala stari sjaj.

 

 

You may also like...